НачалоРецептиЯстия с месоКак да направим кюфтетата...

Как да направим кюфтетата по-сочни? (тайната на сочните кюфтенца)

В тази статия: техника за сочни кюфтета.

Кюфтетата са едно от любимите ястия както на възрастни, така и на деца. Винаги сме ЗА, когато ще се приготвят, вкусни и питателни кюфтета, но истината е че понякога не се получават толкова сочни, колкото ни се иска.

Има много трикове, които ще ви помогнат да приготвите наистина сочни кюфтета. Съветите по-долу, ще ви помогнат да направите най-сочните кюфтета, които сте опитвали до сега, стига да следвате стъпките.

Как да си направим сочни кюфтета

Ще ни трябва свинска кайма, около 500 грама, 1 глава лук, 2 филии стар хляб, 5 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица масло, олио за пържене и вода, ледена вода.

Трябва да се знае също, че сочността на кюфтета се влияе до голяма степен от правилно подбраното месо. Най-добрата част за кюфтета се счита за месото взето от предната част на трупа, лопатката. Ако взимате готово мляно месо е по-добре да изберете няколко вида, например свинско и телешко. За по-добър резултат месото е добре да се мине 2-3 пъти в месомелачката.

За да направите кюфтетата сочни, освен прилагането на техниката по-долу, трябва и да добавите необходимите съставки към каймата. Една от тези съставки е лукът. Лукът за котлетите трябва да се нареже много ситно, а за още по-сочни кюфтенца е  добре да се настърже. Ситно нарязаният или настърган лук е една от гаранциите за успех.

Как да направим кюфтетата по-сочни, тайната на сочните кюфтенца

Хлябът, който ще използвате за да добавите към каймата, трябва да е сух, а не пресен, тъй като това също ще повлияе на структурата на каймата и нейната лепкавост. Трябва предварително да се накисне във вода, а не в мляко.

Ако накиснете хляб в мляко, това може да лиши каймата от сочност поради взаимодействието на млечния и месния протеин. Преди да добавите накиснатите филии хляб, той трябва леко да се изцеди от течността и да добавите само средата му.

За да получите сочни кюфтета, каймата трябва да се начука и омеси добре. Това ще я обогати с кислород и ще увеличи нейната лепкавост. Накрая разбъркайте в нея малко масло и започнете да добавяте ледена вода. Добавете толкова вода, колкото каймата може да поеме, без да се разводни разбира се. Това е най-важния аспект от техниката за сочни кюфтета. Когато каймата се насити с ледена вода, до такава степен, че я е поела напълно, но все пак да могат да се оформят правилни кюфтета е време да пристъпите към пърженето.  Преди пържене е добре каймата допълнително да се охлади за 20-30 минутки в хладилника.

Загрейте олиото на силен котлон. Докато загрява мазнината, оформете едри кюфтета,  които задължително трябва да загладите с вода, така че да не се получат шупли по повърхността и сокът им да изтече по време на пържене.

тайната на сочните кюфтенца

Набрашнете кюфтета равномерно с брашно, но не прекалявайте и пържете в нагорещената мазнина. Добър знак за успех е образуването на коричка само няколко минутки след като сте ги сложили в тигана. Обърнете внимателно за да сготвите и обратната страна и ако всичко е по план, би трябвало да имате най-сочните кюфтета, които някога сте хапвали.

Забележка: Както казахме, добавянето на студена вода към каймата е ключов аспект за да направите сочни кюфтета, но когато я добавяте, трябва да месите каймата отново и отново, докато смляното месо я поеме напълно.

Виж още: Колко сол се слага на килограм кайма?

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име