понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоТехнологииКак да почистим USB...

Как да почистим USB порт тип C?

Въпреки че можете да защитите USB порт, тип C портовете на много устройства неизбежно ще трябва да се почистят в даден момент. Лесно е хванат прах и мръсотии, особено когато са част от телефон в пълен с мъх джоб. Ето как да почистите всеки USB-C порт за минута или две и какво да избягвате в процеса.

Бързи стъпки за почистване на USB порт тип C

 • Издухайте въздух в порта, за да изчистите свободните прашинки. Вероятно е добре  да използвате със сгъстен въздух.
 • Ако все още подозирате, че има мръсотия, намерете клечка за зъби или подобен предмет, достатъчно малък, за да влезете в порта, който не е метален и пробвайте с него.
 • Използвайте още въздушна струя, за да изкарате останалата мръсотия.

Как да почистите USB тип C порт

Основният принцип тук е да бъдете внимателни. Ще разгледаме това повече в следващия раздел, но ако повредите електрониката в USB-C порт, връзката може да спре да работи. Може дори да окъсите устройството като цяло, но е малко вероятно.

Следвайте този списък:

 1. Първо вдухайте въздух в порта, за да изчистите свободните остатъци. Ако имате късмет, това може да е единствената стъпка, но вероятно ще ви трябва сгъстен въздух. Насочете спрея със сгъстен въздух в порта и използвайте едносекундни залпове. Уверете се обаче, че държите спрея идеално във вертикална позиция.
 2. Ако все още подозирате, че в порта има мръсотия и прах, намерете клечка за зъби, за еднократна употреба или подобен предмет, достатъчно малък, за да влезе в отвора, който не е метален, остър или размит.
 3. Поставете почистващия инструмент от стъпка 2, като работите внимателно около страните, за да изстържете нечистотиите. Опитайте се да избегнете контакт с действителния USB конектор отзад.
 4. Използвайте още една струя въздух, за да изтласкате всички новоразхлабени мръсотии.
 5. Ако все още има материал в порта, повторете стъпки от 2 до 4.

Какво трябва да избягвате, когато почиствате своя USB порт тип C

Някои от тези точки може да изглеждат очевидни, но ги имайте предвид.

 • Избягвайте да задръствате нещо обратно в порта. Там се намира щифтът на конектора и това може да го огъне или да надраска контактите за захранване.
 • Не използвайте памучен тампон. Вероятно е твърде голям за USB-C порт така или иначе, но по-голямата заплаха е, че може да оставите памук вътре.
 • Не използвайте метални предмети. Те са по-склонни да повредят електрониката и в най-лошия сценарий всъщност могат да причинят късо съединение и да разрушат цялото устройство.
 • По същия начин избягвайте остри предмети.
 • Избягвайте попадането на течности в порта, независимо дали от кутия със сгъстен въздух или нещо друго. Ако това се случи, уверете се, че устройството е изключено и оставете да изсъхне. Можете да използвате хладен въздух, за да ускорите нещата, но не и горещ въздух.
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...