Разпознаването на този сорт сред останалите видове може да бъде предизвикателство, но има няколко основни белега, по които лесно да го различите.
Как да разпознаем зеле Кьосе най-лесно
Форма и размер: Главата на зелето е кръгла, но леко сплескана отгоре. Обикновено теглото на зелките е между 3 и 5 кг, като най-често тежиоколо 4 кг. Зелката е с добра твърдост, но не е прекалено плътноа и по-леко от Зеле Балкан.
Цвят: Листата на кьосето са светлозелени, с леко по-тъмен оттенък в сравнение с други сортове. Можете да го разпознаете по тревисто-зеления му цвят, който е по-изразен и наситен.
Листна структура: Основен белег за разпознаване на зелето Кьосе е броят на листата около кочана. Ако обърнете зелката и преброите листата, ще установите, че зелето Кьосе има 5 листа на първия най-долен ред. При други сортове, като например Балкан, този брой обикновено е 6, но има и хибридни сортове зеле, така че само този белг не е достатъчен.
Текстура: Листата на зелето Кьосе са малко по-меки и понякога по-тънки
Зелето Кьосе е предпочитан сорт за приготвяне на кисело зеле и туршии поради специфичната си структура. Листата му са подредени така, че има повече въздух между тях, което позволява по-доброто проникване на саламурата и по-равномерно осоляване. Това прави зелето по-ароматно и с по-добри вкусови качества.
Как да различим зеле Кьосе от хибридите по отличителни белези
В последните години на пазара се появиха и хибридни сортове, които се отличават с по-голяма тежест и по-твърда структура. Тези сортове не са толкова добри за приготвяне на зимнина, защото имат по-плътни листа и не поемат добре саламурата/разсола. Хибридните зелки са предпочитани от търговците заради по-високия добив, но не предлагат същото качество и вкус като истинското зеле Кьосе.
Когато търсите да се снабдите със зеле Кьосе, може да го познаете по гореспоменатите белези, за да сте сигурни, че купувате истинския сорт, подходящ за традиционното българско кисело зеле и туршии.