Особено през есенно-зимния сезон се приготвя най-често и най-добре с месни продукти. Но в тази статия ще говорим за правенето на кисело зеле, а не за готвенето му.
Ето как да си направим бързо кисело зеле
Процесът на ферментация по тази рецепта отнема по-малко време, защото нарязаното зеле втасва по-бързо когато е на стайна температура в по-малък съд като буркан. Затова се може да се прави по всяко време, но става най-добре от сорт Кьосе. Този начин на приготвяне позволява да се насладите на вкусно и ароматна зимнина в по-кратки срокове. Вариантът е за кисело зеле с бърза ферментация по класическия начин.
Необходими продукти:
- 1 средна глава бяло зеле (около 1,5-2 кг)
- 2 супени лъжици морска сол (или друга нерафинирана сол)
- вода (при нужда за саламура)
- кимион (по желание)
- 2 моркова (по желание)
- 1 дафинов листа
Начин на приготвяне:
За да направите бързо кисело зеле, започнете като го нарежете на тънки ивици, но предварително премахнете външните листа и кочана. Можете да добавите настъргани моркови за по-богат вкус.
Преместете хо голяма купа и поръсете със сол. Намачкайте го заедно със солта за докато омекне и започне да пуска сок. Солта е ключова за ферментацията, защото помага за по-бързо запазване на зеленчука и създава подходяща среда за развитие на полезни бактерии.
Прехвърлете в чист буркан, като го натъпчете с пръсти за да изкарате въздуха. Залейте с течността, която се е отделила при намачкването. Ако не е достатъчна да покрие зелето, добавете малко саламура направена от (1/3 ч.чаша вода с 1/2 чаена лъжичка сол).
Покрийте буркана с капачка, но не го затваряйте, а го оставете да ферментира на стайна температура от 3 до 7 дни. През първите дни проверявайте всеки ден и ако е необходимо, добавете още саламура, за да сте сигурни, че е покрито. След 7 дни можете да го опитате. Съхранявайте в хладилник и имайте предвид, че вкусът му ще се засилва с времето.
Вече знаете как Как да си направим бързо кисело зеле в домашни условия само за няколко дни. Приготвянето му не изисква усилия, а ще получите вкусен и здравословен продукт, богат на пробиотик и всякакви полезни витамини!
Без значение дали ще изберете класическата рецепта за приготвянето му или по-бързия метод, можете да се насладите на домашно приготвено кисело зеле с всяка манджа.
Снимка: личен архив
Виж още: