Фермерският хляб е не само вкусен, но и здравословен избор за тези, които ценят качествени и природни продукти. Научете как да си приготвите у дома този вкусен вид хляб, който пренася съчетание от традиция и автентичен вкус.
Необходими продукти
- 500 гр. бяло брашно тип 450 (по възможност органично);
- 300 гр. пълнозърнесто брашно тип 650;
- 1 кубче жива мая;
- 350 мл. топла вода;
- 2 с.л. кисело мляко;
- 3 гр. сол;
- 1 с.л. мед;
- 2 с.л. разтопено масло;
- 50 гр. ядки микс или по избор.
Ето как да си направите вкусен фермерски хляб
В голяма купа смесете маята, киселото мляко, леко затоплената вода, и разтопените мед и масло. Постепенно добавяйте брашното и солта, докато се получи меко и лепкаво тесто. Месете внимателно докато получите хубаво еластично тесто, след което добавете сушените ядки.
Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 1 час. След като е удвоило обема си го прехвърлете в предварително намазана тава и го оставете го да стои за още 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете хляба за 30-40 минути или докато стане златист на вид. Извадете и оставете да изстине малко преди да го нарежете.
Успех!
Със своя богат вкус и текстура, този фермерски хляб ще придаде на вашето хранене автентичен вкус и несравнимо удоволствие.
Разгледайте и другите ни рецепти за истински домашен хляб и рецепта за памук погача.
Рецепта за закуска: Пухкави мекици без втасване