НачалоЗа домаКак да спестите от...

Как да спестите от сметките за отопление през зимата

Как да спестите от сметките за климатика тази зима? Зимата е вече при нас и носи със себе си типичните ниски температури. Това означава, че ще получавате най-вероетно и по-високи сметки, особено ако не сте си свършили работата.

Въпреки че много хора смятат, че единствено добрите и скъпи климатици са единственият начин да икономисате, това съвсем не е така. Има много различни начини да поддържате къщата си топла и уютна, без дори да харчите и стотинка. Така че нека открием най-добрите начини да спестите от сметките.

Изолацията е ключова

Изолацията е чудесен начин да се уверите, че вашият дом остава топъл. Освен това помага за намаляване на допълнителните разходи за електроенергия. Тя ще поддържа топлия въздух в къщата ви, така че няма да се налага да пускате отоплението на максимум през цялото време. Но как да се уверите, че правилно изолирате дома си? Има много различни начини, които ще ви помогнат да запазите топлия въздух в дома си.

Това включва изолиране на кухините на покрива и стените с плоскости от гипсокартон.

Не пренебрегвайте свойство на въздуха като изолатор

Когато говорим за изолация, кухините играят важна роля. Тук имаме предвид кухините между вашата стена и изолацията отвън или отвътре. Въпреки това, много домове не използват такъв вид изолация. А въздухът е един от най-добрите изолатори. Вземете вашата стъклена дограма. Все по-често се поръчват трикамерни, четирикамерни и дори пет камерни дограми. Тази тенденция, нараства така именно заради въздуха, играещ ролята на изолатор между стъклата.

Плътните стени имат тенденцията да губят много топлина. Тъй като частиците от която е изградена една плътна стена са близо една до друга, това кара дома ви да има същата температура като навън. Така че най-добрата практика е да използвате вид изолация, която задържа въздуха и по този начин поддържате температурата в дома си подходяща.

Изолирайте лошото уплътнение

Всеки път, когато включите климатика, ако държите вратата или прозореца отворени, това далеч не му помага. По същия начин малките пролуки между прозорците и вратите влияят на отоплението ви. Тези места създават течения, които карат топлия въздух да се смесва със студения. Всъщност това е един от най-честите проблеми, с които повечето хора се сблъскват, когато се справят с проблеми с отоплението.

Просто уплътнете тези мъртви точки за да запазите студения въздух навън, поддържайки дома ви топъл и уютен.

Използвайте килими и завеси

Използването на килими и завеси за вашия дом е чудесен начин да запазите тази топлина. Завесите играят две важни роли. През деня можете да ги държите отворени, за да оставите слънчевата светлина да стопли дома ви. А през нощта ги изтегляйте, за да запазите топлината. Това предотвратява отскачането на въздуха от студените прозорци и забавя охлаждането.

Можете да използвате по-тежки завеси, ако искате да сте сигурни, че топлият въздух остава вътре. По същия начин използването на килими също е чудесен начин да задържите топлината в дома си. Конците и плетивото по мокетите и килимите улавят топлия въздух в тях. Освен това пречи на под да направи дома ви по-студен. Така че можете да използвате топли килими и завеси, за да поддържате къщата си топла, като същевременно й придавате размито усещане.

Затворени врати

Може би си мислите, че поддържането на топлината е много трудна задача. Но понякога най-ефективните съвети са най-лесните и най-евтините. Такъв е случаят с изолацията на дома ви, за да запазите топлината. Номерът е да държите вратите затворени, за да уловите топлия въздух. Особено в стаите, които не използвате или тези, които стоят празни.

Това създава още една бариера за излизане на топлия въздух от прозорците. Ако искате да отидете още по-напред, тогава използвайте уплътнители от плат с които да спирате навлизането на хладен въздух под вратата, познати още като двустранен уплътнител под-врата.

Добрата дограма е ключова

Остъкляването на прозорците е важна част от поддържането на постоянна температура в дома ви. Прозорците с единичен  или двоен стъклопакет са недостатъчно добър избор като цяло. Докато прозорците с троен или четворен стъклопакет имат доста по-добри изолационни свойства.

Така поддържате температурата в дома си точно там, където искате. Тези прозорци могат да бъдат малко скъпи, но ще ви се отплатят с времето. Те ви спестяват разходи за отопление и охлаждане, като ви позволяват да пестите пари през цялата година.

Използвайте таванни вентилатори

Това може да звучи като странна идея, но ако познавате термодинамиката, тогава ще разберете какво имаме предвид. По принцип топлият въздух се издига нагоре. И това е мястото, където таванните вентилатори ще ви помогнат.

Те предотвратяват събирането на топлия въздух около тавана. Така че можете да настроите вентилатора на тавана на ниска скорост. Това ще помогне за циркулацията на топлия въздух в стаята, без да я охлажда. Това го прави нискобюджетно решение и ще ви помогне да спестите от сметките.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...