четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗа домаКак да премахнем конденз...

Как да премахнем конденз по прозорците и дограмата?

Конденз по прозорците е често срещан проблем и почти неизбежен през по-студените месеци, тъй като намаляваме вентилацията, за да задържим студения въздух навън и топлия въздух вътре.

Появата на конденз по прозорците и дограмата е досаден проблем, но ако се справите с това навреме, няма нужда от излишно притеснение.

Конденз по прозорците

Кондензацията възниква, когато има излишна влага във въздуха и е най-вероятно това да се случи в стаи от дома, които естествено генерират редовно допълнителна влага, като бани и кухни и други санитарни помещения.

Защо появява конденз по дограмата лесно за обяснение, но как да го избегнем ще разберем в следващите редове.

Как да избегнем конденз по прозорците?

Най-малкото, което може да се случи, е кондензът да блокира гледката ви през прозореца. Непрекъснатата кондензация, особено ако се остави да се събира около рамките на прозорците и первазите, може да повреди материала, от който е направен прозорецът и ако покритието не е 100% перфектно, може да нанесе щети, споделят специалистите от от Ес Ейч Комфорт.

Проветрявайте по-често

Най-лесния начин да се отървете от конденз по прозорците е просто да ги отворите. Това намалява драстично влажността в помещението. Ключът също така към намаляване на случаите на кондензация е да се подобри вентилацията чрез отваряне на прозорци след душ и вана в банята.

Това не означава, че ще имате отворени постоянно, но проветряването на спалнята за 30 минути след като се събудите, отварянето на прозореца, ако готвите или след като сте взели душ, ще помогне за редуциране и дори да се отървете от конденза по прозорците и стените и скритите вътре в шкафовете и шкафовете.

Сутрин събирайте завесите или пердетата (щорите). Това ще помогне за циркулацията на въздуха около прозореца и за по-бързото премахване на конденза. Освен това ще гарантира, че завеси ви няма да образуват плесенясали петна по тъканта.

Помислете за изолация само в едно с подходща вентилацията

Ако обмисляте да изолирате дома си, имайте предвид, че запечатването на дома ще направи конденза вътре в прозорците по-възможен, освен ако стаите също  са вентилирани.

Ако имате възможност монтирайте стандартен вентилатор, който се управлява от превключвател, или влгоуловител, който автоматично се включва и изключва в зависимост от количеството влага в стаята.

Не търсете конденз само в стаите, които използвате. Ако имате помещения като маза или таван и ако те нямат прозорци, отдушник или аспиратор то вземете мерки и за тези помещения.

Инвестирайте във влаголюбиви стайни растения

Обърнете се за помощ към природата, за да намерите решение на проблемите с влагата. Известно е, че  някои растения намаляват конденза, а такива влаголюбивите стайни растения са като орхидея, тиландсия, бромелии и други, които абсорбират влагата от въздуха.

Поддържайте равномерна и не много висока температура в стаите

Една от причините да откриете конденз по прозорците е, че въздухът в стаята е сравнително по-топъл от въздуха навън. Начин да се справите с това е да гарантирате, че температурата в стаята ви няма да варира твърде диво. Избягвайте осилено отопление в спалнята през нощта.

Сменете дограмата по възможност с двоен или по-голям стъклопакет

Прозорците с двоен стъклопакет са по-малко склонни да образуват конденз, поддържат стаите ви по-топли и по-енергийно ефективни. Ако обаче получавате конденз вътре в прозорците с двоен стъклопакет, вероятно пакетът не е добре запечатан.

Не „хранете“ влагата

Един от начините да се отървете от конденза вътре в прозорците е да ограничите разпространението на влага, като не допринасяте допълнително за нейната поява. Така че, ако готвите, поставете капаци на тенджерите, затворете вратата на кухнята и отворете прозорците или включете аспиратора. При къпане, затворете вратата на банята и включете вентилаторът. Когато извадите прането за сушене, по възможност го изкарайте на открито в приятен ден.

Избягвайте да сушите дрехи върху радиатори и печки – вместо това съчетайте сгъваема поставка за сушене и влагоабсорбатор по възможност.

Попивайте появилия се конденз по прозорците

В зависимост от сериозността на проблема, можете да се отървете от конденз по  прозорците с най-обикновена микрофибърна кърпа или прахосмукачка за прозорци, която обикновено се използва и за почистване на прозорци.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...