НачалоЗа домаКак да "съживите" увехналите...

Как да „съживите“ увехналите и омекнали зеленчуци?

Зеленчуците са най-добри, когато са свежи и хрупкави, но е трудно да се поддържат в това състояние, дори когато се съхраняват в хладилник. С тези съвети за съхранение, може да кажете сбогом на меките и увехнали зеленчуци.

Суровите зеленчуци са неприятни за ядене, след като са станали меки и набръчкани, но това не означава, че трябва да се изхвърлят. В повечето случаи те могат да бъдат съживени, след като са сварени, но някои хора са намерили друго решение. А това означава, че всичко от чушки до моркови и целина може да се консумира сурово, като естествената им хрупкавост е напълно възстановена.

А това означава, че всичко от чушки до моркови и целина може да се консумира сурово, като естествената им хрупкавост е напълно възстановена.

Как да съживите увехналите и омекнали зеленчуци

Някои зеленчуци като краставица, целина или моркови могат да омекнат и да загубят хрупкавостта си, ако се оставят за известно време. За да избегнете това, просто ги нарежете на пръчици и ги  поставете в буркан със студена вода в хладилника, който задължително да е затворен.

Има няколко основни принципа, които се прилагат, за да работи този метод, и един от тях включва честа смяна на водата. Най-добре е всеки ден да сменяте водата със студена чешмяна вода и това ще ускори процеса на възстановяване свежата форма на зеленчука.

Разбира се, методът работи малко по-различно за различните видове зеленчуци, но като цяло един и същ, а именно с вода.

Маруля – отрежете корена марулята и поставете листата във вода (същото важи и за други листни зеленчуци).

Целина – отрежете дъното на целината и я поставете в чаша вода за 30 минути или докато стане хрупкава.

Моркови – отрежете дъното на моркова (не края на стъблото) и го поставете  в чаша вода, докато стане хрупкав, или потопете предварително нарязаните омекнали моркови в купа с вода

Картофи – обелете и поставете в купа с вода.

Броколи – отрежете дъното и нарежете на розички, след което ги потопете във вода, докато станат хрупкави.

Аспержи – отрежете дъното и поставете изправени в чаша вода.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...