четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаКак да съхраним домати...

Как да съхраним домати и да ги запазим в прясно състояние? Ето как…

Ето няколко начина, как да съхраним домати и да ги запазим в прясно състояние за по-дълго време. Всички знаем, че домати се намират по-всяко време, но също така знаем, че те нямат същия вскус като пресните градински домати.

Как да съхраним домати за зимнина- метод 1

Добре развити, но ненапълно узрели домати се нареждат в щайги на един ред с дръжките надолу. Оставяте ги за съхранение в сухо помещение или в северна стая. По този начин те ще узреят бавно и ще издържат между 25 и 45 дена.

Как да съхраним домати за зимнина- метод 1

Когато доматите са оставени за съхранение на тъмно място, те узряват по-бавно, а ако на на светло, те добиват по-интензивен и червен цвят и склонноста им да се развялт е по-малка.

Как да запазим червени домати за зимата – метод 2

Доматите може да се оставят да доузреят и без да се откъсват от стеблото, като директно изскубнем растението с корените. Изскубваме и отръскваме от пръстта, след което ги увисваме на връв или простор, като температурата, не трябва да пада под 0 градуса.

Как да съхраним домати за зимнина- метод 1

С тови метод на съхранение на домати в прясно състояние, дори може да има и прираст на плодове, което е вследствие от засмукване на хранителни вещества и сокове от листата и корените към домата.

3-ти метод, как да съхраним домати за зимните месеци

Може да запазим доматите без да ги откъсваме от стеблата на открито следвайте тези стъпки.

Растенията се отскубват с корените, най-добре в слънчев ден и се нареждат в редици. Корените трябва да са навън, а не покрити с пръст. Между редиците трябва да има пространство за да циркулира въздуха.

Покривате ги със слама и отгоре малко нахвърляна пръст за да не се разлети. Така покритите домати, периодично разкривате на 10 дни и преглеждате за доозрели плодове, които може да откъснете.

По този начин на можем да съхраним и запазим домати, пресни и червени и да берем, чак до декември месец.

 

Успех!

Надяваме се информацията да ви е била от полза. Ако пък сте отскубнали вече цялата си продукция, етдо една рецепта, с която да приготвите сушени домати.

Ако ще правите зимнина, тази страхотна рецепта за туршия от зелени домати и изпитана и няма грешка.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...