НачалоРецептиТуршия / зимнинаКак да съхраним моркови...

Как да съхраним моркови за зимата? Без замразяване, така ще издържат чак до пролет!

Как да съхраним моркови за зимата? За да извършите правилно съхранение на кореноплоден зеленчук като морковите, е нужно да следвате тези малки и лесни стъпки. Предназначените за съхраняване корени трябва да се извадят от земята преди настъпване на студеното време. Ако ще закупувате пресни моркови от пазара от есенната реколта, то нека по възможност да са прясно извадени.

Ясно е на всички, че когато ни трябват моркови, прибягваме до магазина и сме сигурни че зима и лете ще намерим добре изглеждащ кореноплоден зеленчук. Истината обаче е съвсем друга. Вносът на тези зеленчуци през зимата съвсем не гарантира произхода, а за хранителната стойност не може да сме сигурни.

Дори и тези зеленчуци, извадени през есента и съхранени, бързо се развалят когато ги закупим и съхраняваме в хладилник. Затова е най-добре да направим един лесна зимнина, чрез която да съхраните този великолепен оранжев зеленчук.

Как да съхраним моркови за зимата

Ето как да съхраним възможно най-дълго морковите за през зимата, без да ги замразяваме и без да използваме химикали.

Морковите трябва да са чисти, а ако имат листа, то те трябва да са премахнати на 1см над корена. Ако искате да съхраните морковите за по-дълго време през зимните месеци, то подберете пресни и здрави корени с правилна форма, като избирате такива, които не са наранени, за да се елиминира възможността от загниване.

Найд-бре ще запазите морковите в пясък, поставени в мазе, на тераса или на по-хладно място. Може да ползвате по-голяма щайга, ако живеете в апартамент, а ако сте в къща, има повече от един вариант.

Нареждате слой пясък (2-3 см) след което нареждате морковите без да се допират върху него. Засипвате отново с пясък, и отново редите моркови. ако правите това в мазе, може да ползвате пирамидална техника. Ако е в щайга, просто продължавате, докато се напълни.

Ако живеете в къща, мое дори да заровите морковите, като изкопаете яма, според количеството моркови, което ще зазимявате. Отново следвате същата техника, както по-горе.

Нужно е да отбележим, че пясъка може да бъде леко влажен, но не мокър. Чрез този метод на съхраняване на кореноплодни, може да зазимите освен моркови и цвекло, ряпа и други подобни корени.

Надяваме се сте намерили отговора на въпроса: Как да съхраним моркови за зимата. Разбира се този метод не е нов и не казваме нищо ново, но тънкостта тук, която трябва да се спазва е в оставянето на разстояние и в подреждането на корените с тъпата част навън.

На вашето внимание предлагаме още един метод за съхранение за зеленчук, но този път на домати.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 16 юли 2024:

Добро време за интелектуална дейност, общуване и учене. Отношенията между влюбените ще се развият към по-добро. Хороскоп за 16 юли 2024 Овен днес имате склонност да летите...