Как, кога и колко за киселото зеле

Кисело зеле – как, кога и колко. Разберете някои отговори на въпроси за киселото зеле, неговото приготвяне, съхранение и други важни факти.

Кисело зеле – как, кога и колко

Приготвянето и съхранението на кисело зеле в бидони или буркани е дълбоко вкоренена традиция в много култури по целия свят. Тази зимнина, богата на пробиотици и витамини, не само предоставя вкусово удоволствие, но и има ползотворно въздействие върху здравето.

Въпреки че процесът на приготвяне на кисело зеле може да изглежда малко сложен и трудоемък, с правилните насоки и добри практики можем да го осъществим успешно. В тази статия ще отговорим на няколко често срещани въпроси относно киселото зеле, по време на неговото приготвяне.

Трябва ли да съхраняваме кисело зеле в хладилник или на хладно?

Да, за да запазите вкуса и текстурата на киселото зеле, то трябва да се съхранява на студено или в хладилник.

Колко дълго можете да съхранявате киселото зеле в хладилник?

Киселото зеле може да се съхранява в хладилник до 6 месеца, като същевременно запазва своето хранително съдържание.

Можете ли да получите ботулизъм от кисело зеле?

Киселото зеле, което е заразено с бактерията Clostridium botulinum, има вероятност  да причини ботулизъм при консумация.

Как съхранявате ферментирала храна?

Ферментиралата храна е най-добре да се съхранява в хладилник, тъй като ниските температури забавят процеса на ферментация и също така предотвратяват разграждането на хранителните вещества.

Как да съхраняваме кисело зеле след изваждането му от бидон или буркан?

След като извадите киселото зеле, можете да го прехвърлите в съд с плътно затваряне, преди да приберете в хладилника.

Киселото зеле прочиства ли организма?

Киселото зеле е богато на пробиотици, които помагат за прочистване на червата. Те дават цялостен положителен прочистващ ефект върху имунната система.

Може ли киселото зеле да се развали?

Киселото зеле може да се развали, когато ферментира и зеленчука изчерпи захарта, с която да се храни. Следователно те стават латентни и спадът в производството на млечна киселина може да позволи на вредни бактерии да нахлуят в киселото зеле, което води до гниене и растеж на мухъл.

Колко сол се слага на на киселото зеле за литър вода?

Слага се от 20 до 40гр сол на литър вода при приготвяне на кисело зеле, в зависимост от вашите предпочитания за соленост.

Сложно ли е да си направим кисело зеле?

Съвсем не, процесът на приготвяне на кисело зеле трябва да се извършва при хигиенни условия, за да се гарантира, че крайният фермент не съдържа никакви вредни култури.

Може ли развалено кисело зеле да ви разболее?

Да, киселото зеле, което се е развалило, може да е замърсено с вредни бактерии, което може да доведе до бактериална инфекция след консумация и следователно трябва да се избягва.

Разваля ли се киселото зеле, ако не се съхранява в хладилник?

Да, когато е извадено от контейнера (бидон, буркан, каче и т.н.) и се съхранява на стайна температура, бактериите в киселото зеле продължават да разграждат въглехидратите, правейки фермента твърде кисел за консумация.

Колко дълго издържа отворен буркан от ферментирало зеле в хладилника?

Отворен буркан с кисело зеле може да издържи до 2 седмици в хладилника.

Как да запазим зелето?

Съхранявайте киселото зеле при температури между 21 и 23 градуса, докато ферментира. Така на киселото зеле ще му отнеме приблизително 1 месец да стане.

При температури от 15 до 18 градуса, ферментацията може да отнеме плюс няколко дни. Под температура от 15° градуса ще бъде трудно за зелето ферментира. А над 25 градуса, киселото зеле може дори да омекне и да се развали.

Вместо заключение…

Зимнините като киселото зеле, са не само вкусни, но и полезни за нашето здраве. Правилното приготвяне и съхранение са от съществено значение, за да можем да се насладим на неговия вкус и ползи за дълго време на зелето и неговата кисела натура .

Съобразяването с добрите практики, които споделихме, може да ви помогне да създадете вкусни и здравословни зеленчуци, които да ви зарадват през цялата година. Не забравяйте да споделяте тези знания с приятели и семейство, за да продължи тази стара традиция и да се наслаждавате на добри резултати заедно.

Свързани рецепти

На вашето внимание предлагаме една рецепта за кисело зеле с пиле на фурна.

А, ако все още не сте правили кисело зеле за зимнина, ето и една рецепта за кисело зеле в буркан и още една за кисело зеле в бидон.

Момента е удобен да припомним, че зимнините в саламура са с високо съдържание на сол, а за хората с хипертония или предразположени към такава, е препоръчително следят количествата на натрий, които консумират през деня.

В тази връзка, направете бърза справка в тази статия за стойности на нормално кръвно налягане при различните възрастови граници.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...