НачалоТехнологииКак приложението Гугъл карти...

Как приложението Гугъл карти засича трафика?

Google Maps е едно от най-популярните приложения за навигация в света, използвано от над 1 милиард души всеки ден. Помага ви да намерите най-бързия път до вашата дестинация, независимо дали шофирате, ходите, карате колело или използвате обществен транспорт.

Но как Google Maps засича условията на трафика по пътищата и най-добрите маршрути за избягване на задръстванията? Това ще разберем в тази статия.

Как Google Maps засича трафика?

Google Карти, се превърнаха в глобална навигационна система от стартирането си през 2005 г. Първоначално наречена Google Local, тя започна с основни функции на картата и местно бизнес търсене, постепенно включвайки функции като Street View на данни за трафика в реално време и пътна навигация. Придобиването на Waze през 2013 г. внесе управлявани от общността данни в микса, подобрявайки докладите за инциденти в реално време. Непрекъснатите иновации, като офлайн карти и интеграция с различни видове транспорт, накараха Google Maps да се превърне в незаменим инструмент за потребителите по целия свят, демонстрирайки трансформиращото пътуване от концепция до многостранна навигационна и информационна платформа.

Един от източниците на информация, които Google Maps използва за оценка на трафика и определяне на маршрути, са исторически данни. Това се основава на средната скорост на автомобилите по пътя в различни часове и дни, събрана в продължение на много години.

Например, Google Maps знае, че на един примерен път обикновено има превозни средства, които се движат със скорост от 120 км.ч. в ранните часове на дена между 6-7 сутринта, но само с 80 км.ч. в късния следобед. Анализирайки тези данни, Google Maps може да предвиди как ще изглежда трафикът на бъдеща дата и час въз основа на минали модели.

Друг източник на информация, който Google Maps използва за оценка на трафика и определяне на маршрути, са данните в реално време. Тя се събират от сензори и смартфони, които отчитат колко бързо се движат колите в момента. Гугъл карти  използва данни от сензори за трафик, повечето от които са собственост на държавни транспортни агенции или частни компании, които са специализирани в събирането на данни за трафика. Тези сензори използват радарна, активна инфрачервена или лазерна радарна технология, за да открият размера и скоростта на преминаващите превозни средства и след това безжично да предават тази информация на сървър.

Гугъл карти също използва данни от потребители на телефони с Android, които включват своето приложение Google Maps с активирано местоположение. Телефонът изпраща обратно данни анонимно на Google, които уведомяват компанията колко бързо се движат колите им. Google Maps непрекъснато комбинира данните, постъпващи от всички автомобили на пътя, и ги показва като цветни линии на слоя трафик, показващи ясен, бавно движещ се или силно натоварен трафик.

За да направи прогнозите за трафика и маршрута по-точни, Google Maps също използва машинно обучение и изкуствен интелект, за да анализира историческите данни и данните в реално време. Използвайки тази техника, Google Maps може да разбере по-добре как потокът от трафик се променя във времето и пространството и как се влияе от различни фактори, като време, злополуки, затворени пътища или събития. Google Maps може също да използва машинно обучение, за да предлага алтернативни маршрути, които може да са по-бързи, по-безопасни или по-живописни от обичайните.

В допълнение към данните от сензори и смартфони, Google Maps също използва данни от Waze, приложение за навигация, което позволява на шофьорите да съобщават за пътни инциденти, като злополуки, превозни средства с увреждания, забавяне или капани за скорост. Тези отчети в реално време се показват като отделни точки в Google Карти, с малки икони, представляващи например пътни знаци, катастрофирали коли или камери за скорост. Тези отчети помагат на Google Maps да предостави по-точна и актуална информация за трафика и предупреждения и да коригира съответно маршрутите.

Използването на Гугъл карти за прогнозиране на трафика и планиране на маршрут носи множество предимства за шофьорите. Това им позволява да спестят време и гориво, като избягват задръстванията и избират най-ефективните маршрути. Освен това този подход помага за ограничаване на въглеродните емисии, насърчавайки екологични транспортни възможности като колоездене или обществен транспорт.

снимка: stock.adobe.com, източник: TimesofIndia

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...