Как се вари просо?

В тази статия: Как се вари просо

Просото е много древна и здравословна зърнена култура с ярко жълт цвят. Сред всички зърнени култури просото е с най-малко алергени. Може да се консумира дори от хора, страдащи от чернодробни заболявания, храносмилателни разстройства, диабет и атеросклероза.

Но просото не може да се съхранява дълго време, тъй като съдържа много мазнини, които бързо се окисляват. В резултат на това зърнените култури гранясват. Ето защо, преди да сварите просото, трябва да се измие няколко пъти в гореща вода, за да се премахне цялата окислена мазнина на повърхността, както и мръсотия.

Също така, преди готвене просото трябва да се сортира. За 1 чаша просо вземете от 2 до 4 чаши вода. Ако искате просото да е ронливо в края на готвенето, вземете 2 чаши вода за 1 чаша просо, а ако искате просото да е по-вискозно, увеличете количеството вода до 3-4 чаши.

Как се вари просо

Очистете просото от евентуални примеси и го изплакнете задължително в гореща вода. Поставете просото в тенджера и добавете 2 чаши вода.

Оставете да заври и намалете топлината до минимум, като поставите капака на тенджерата. Гответе просото така още за около 20 минути.

Ако искате да получите по-гъста каша, можете да добавите още малко вряла вода в тенджерата и да го оставите да къкри за още няколко минути.

Просото вече трябва да е готово.

Как се прави тарама хайвер

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Перфектната смес за палачинки – вариант с прясно мляко

В приготвянето на палачинките няма нищо сложно, по-скоро трябва да внимавате  в направата на идеалната смес за палачинки, което се постига с правилната техника....