Великден наближава и всяка година традиционно се варят яйца и се боядисват и украсяват от малки и големи, всеки според вкуса и предпочитанията му. Но едно е сигурно, яйцата трябва да не се спукат докато се варят, за да се получат накрая красиви и шарени великденски яйца. Но как се варят яйца без да се спукат? Преминете по-надолу за да разберете няколко трика и тънкости при варенето на яйца.
Виж още: Яйца по панагюрски – оригинална рецепта
Как се варят яйца без да се спукат
С годините всяка една домакина (домакин) както се казва „им е хванал цаката“, но младите от вас, които тепърва се сблъскват с това или за тези, на които все не им се получава сме подготвили няколко съвета. Ето и няколко насоки:
- преди да сварите яйцата, те трябва да се били на стайна температура поне за 1-2 часа. Не слагайте яйцата директно от хладилника в тенджерата;
- преди да налеете вода в тенджерата може да изрежете кръг от картон, да го надупчите, и да го сложите на дъното. Това ще предотврати евентуално удряне на яйцето в металното дъно докато се вари и намалява шанса да се спука;
- за яйцата, които ще варите се препоръчва да са минал поне няколко дни от снасянето им. Според някои, така черупката има по-малки шансове да се напука.
- яйцата се слагат в студена вода, като се пускат едно по едно в тенджерата;
- не претъпквайте тенджерата с яйца, ако са много на гъсто може да се удрят едно друго и да се счупят;
- нека водата залива яйцата с поне един пръст над тях;
- обезателно сложете няколко щипки сол във водата, според много хора това предотвратява спукването на яйцата;
- ако ще слагате оцет, то той е по-скоро за по-доброто захващане на боята към черупката. Оцетът няма да предпази яйцата от напукване;
- започнете да варите яйцата в студена вода на силен огън и когато водата заври, намалете огъня до среден;
- за твърдо сварени яйца се препоръчва да ги държите от 5 до 7 минути след кипване на водата.
И така, вече знаете кака се варят яйца без да се спукат, но истината е че дори и да спазите всичко това, винаги ще има може би някое слабо яйце, което ще отиде директно за консумация 🙂 Навремето малките деца, чакаха точно това.
Ако ще боядисвате яйцата веднага след тяхното сваряване е добре да не ги изстудявате. Когато яйцата са топли, боята определено хваща по-добре. Много съвети из медиите гласят да изстудите яйцата, но това всъщност не се отнася за тяхното напукване или не, а по-скоро да могат да се обелят по-лесно.
Желаем Ви успех и весели празници!
Не пропускайте нашите рецепти за козунаци и великденски сладкиши:
Колко захар се слага на 1 кг брашно за козунак?
Великденски бъркан козунак без месене
Изпитана рецепта за козунак на конци