Как се завиват зелеви сарми в пет лесни стъпки?

Как се завиват зелеви сарми? Сигурни сме, че много от вас знаят това и ще намерят статията за излишна. Но за тези, които се сблъскват за първи път с приготвянето на зелеви сарми (или пък лозови) и желаят да се застраховат, нека разгледат указанията и снимките по-долу.

Как се завиват зелеви сарми?

Да направите добре оформени и стегнати сарми е много по-лесно, отколкото сте си представяли. Нужно е само да следвате тези 5 лесни стъпки и докато се усетите, тавата или тенджерата, вече ще е пълня с тях.

1. Развивате от киселата зелка един цял  и по възможност по-широк зелев лист

Как се завиват зелеви сарми

2. От предварителното приготвената плънка слагате в средата на листа и по-близо към единия край (този към вас) 2 супени лъжици с връх от сместа с кайма и ориз.

Как се завиват зелеви сарми

3. Завивате първо единия край на листото върху плънката.

Как се завиват зелеви сарми

4. После премятате и другия върху него (подобно на завиване на домашен хляб в кърпа)Как се завиват зелеви сарми

5. Следва да навиете сармата започвайте от горния край на руло, като го правите бавно и стегнато, за да не се разхлаби и да се получи добре оформена сарма.

Как се завиват зелеви сарми

Е, това беше цялата „философия“ 🙂

Съвет: за успешни сарми е нужно не само да приложите правилно техниката, но и да разполагате с подходящи листа от кисело зеле. Зелето трябва да е втасало, а листът да е мек (но не кашкав), за да може да се навива добре.

Ако не харесвате твърде солени ястия, за целта е по-добре да изплакнете добре зелевите листа, тъй като те са поели така или иначе достатъчно сол от саламурата. А самата плънка, овкусете с толкова сол, колкото смятате за добре, според вашия вкус.

Успех!

На ваше разположение сме подготвили връзки, към няколко рецепти с кисело зеле, които са изключително популярни зимно време.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано