Как се завиват зелеви сарми? Сигурни сме, че много от вас знаят това и ще намерят статията за излишна. Но за тези, които се сблъскват за първи път с приготвянето на зелеви сарми (или пък лозови) и желаят да се застраховат, нека разгледат указанията и снимките по-долу.
Как се завиват зелеви сарми?
Да направите добре оформени и стегнати сарми е много по-лесно, отколкото сте си представяли. Нужно е само да следвате тези 5 лесни стъпки и докато се усетите, тавата или тенджерата, вече ще е пълня с тях.
1. Развивате от киселата зелка един цял и по възможност по-широк зелев лист
2. От предварителното приготвената плънка слагате в средата на листа и по-близо към единия край (този към вас) 2 супени лъжици с връх от сместа с кайма и ориз.
3. Завивате първо единия край на листото върху плънката.
4. После премятате и другия върху него (подобно на завиване на домашен хляб в кърпа)
5. Следва да навиете сармата започвайте от горния край на руло, като го правите бавно и стегнато, за да не се разхлаби и да се получи добре оформена сарма.
Е, това беше цялата „философия“ 🙂
Съвет: за успешни сарми е нужно не само да приложите правилно техниката, но и да разполагате с подходящи листа от кисело зеле. Зелето трябва да е втасало, а листът да е мек (но не кашкав), за да може да се навива добре.
Ако не харесвате твърде солени ястия, за целта е по-добре да изплакнете добре зелевите листа, тъй като те са поели така или иначе достатъчно сол от саламурата. А самата плънка, овкусете с толкова сол, колкото смятате за добре, според вашия вкус.
Успех!
На ваше разположение сме подготвили връзки, към няколко рецепти с кисело зеле, които са изключително популярни зимно време.