За да завиете идеалните зелеви сарми, следвайте тези стъпки и тънкости.
Подготовка на зелевите листа
Преди да започнете да завивате сармите, трябва да подготвите листата от киселото зеле. За целта, те трябва да са големи и без разкъсвания. Ако киселото зеле е много солено, може да го изплакнете леко с вода.
Изрежете дебелите жилки в основата на всяко листо или ги начукайте леко с чукче, за да омекнат и да не пречат при завиването.
Използване на бланширани листа: В случай нямате кисело зеле, може да ползвате, листа от прясно зеле, които се бланшират за 1-2 минути в гореща вода. Това ще ги направи по-гъвкави и лесни за завиване.
Приготвяне на плънката
Плънката за зелеви сарми включва кайма и ориз, и разнообразни подправки като джоджен, червен пипер, а понякога и магданоз.
В нагорещено олио запържете наситнения лук и морковите, докато омекнат. След като лукът е омекнал, добавете ориза и разбърквайте, докато поеме мазнината и стане стъклен.
Прибавете каймата и подправките и гответе, докато каймата се смеси добре с ориза. Ако използвате готова кайма, можете да я запържите отделно и след това да я смесите с ориза и зеленчуците.
Как се завиват сарми от кисело зеле
1. Поставете плънката в основата на листа: Поставете около 2 супени лъжици плънка в основата на зелевия лист, откъм страната на кочана.
2. Завиване на сармите Сгънете първо двата странични края на листа върху плънката, след което започнете да навивате на руло, като придържате краищата плътно към плънката.
3. По-стегнато, по-добре: Важно е да завиете сармите стегнато, за да не се разпаднат по време на готвенето. Уверете се, че „шевовете“ на листото са отдолу, за да не се разгърнат сармите при варене.
- на дъното на тенджерата поставете няколко листа от зелето, за да предотвратите загарянето на сармите.
- подредете сармите плътно една до друга и ги притиснете с чиния, за да не се разместват при варене.
- Залейте ги със зелева чорба и вода, така че течността да ги покрива. Варете на слаб огън, докато оризът се свари и зелевите листа омекнат.
Ако ги сиакте запечени, може да се запекат във фурна. За целта ги наредете в тава, залейте ги с бульон или зелева чорба и покрийте с фолио. Печете на 180 градуса за около 45-50 минути или до златист цвят.
Вече наете как се завиват зелеви сарми и с тези стъпки и тънкости ще може да приготвите вкусни и добре оформени сарми, идеални за зимната трапеза и традиционно за Коледа.