Как се избира ананас, така че да случим на узрял плод

Всички обичаме този плод, но понякога оставаме разочаровани след разрязване, тъй-като нерядко се оказва, че ананасът не е достатъчно зрял, затова е полезно да знаем как се избира ананас и какви критерии да следваме при избора му. Всички знаем, че това е екзотичен плод, известен със своя сладък вкус и богат аромат. Той е източник на витамини и минерали, които допринасят за здравето ни. 

Как се избира ананас спрямо външния му вид

Изборът на узрял плод е от съществено значение, за да се насладим на неговите вкусови качества и хранителни ползи. Ето няколко препоръки за това как се избира ананас, за какво да следим и на какво да обърнем внимание, така че да се насладим максимално на този уникален плод.

Избираме ананас по цвят на кората

Цветът на кората е първият индикатор за зрелостта на плода. Зрелият ананас обикновено има златисто-жълта кора. Зелената кора може да е признак на неузрял плод, докато тъмните или меки петна могат да сочат за презрял или развален плод. Важно е да се отбележи, че някои сортове ананас могат да бъдат узрели, дори когато кората им е частично зелена. Затова е добре да се комбинират няколко метода за определяне на зрелостта.

Гледат се листата на ананаса (корона)

Листата на плода, известни като корона, също могат да дадат информация за зрелостта на плода. Здравите, зелени и лъскави листа са признак на свежест. Според някои хора, ако централният лист се извади лесно, плодът е узрял. Въпреки това, този метод не е напълно надежден и не трябва да бъде единственият критерий при избора.

Гледаме текстура и твърдостта на плода

При лек натиск зрелият ананас трябва да бъде леко мек, но не прекалено. Прекалено твърдият плод може да е неузрял, а прекалено мекият, да е презрял. Текстурата на кората трябва да бъде твърда, но не като камък. Меките петна или неравности могат да са признак на разваляне.

Избираме ананас по аромата

Ароматът е един от най-сигурните показатели за зрелостта на плода. Зрелият ананас излъчва сладък и приятен аромат, особено в основата на плода. Липсата на аромат може да означава, че плодът е неузрял, докато прекалено силният или ферментирал мирис може да е признак на презрял плод.

Избираме ананас по теглото му

Теглото на ананаса също може да даде информация за неговата зрелост и сочност. Зрелият плод е по-тежък за размера си, което показва, че е сочен и с високо съдържание на вода. При сравняване на два плода с еднакъв размер, по-тежкият обикновено е по-сочен и узрял.

По звука при почукване

Някои експерти препоръчват леко почукване по кората на ананаса. Плътният и ясен звук може да е признак на узрял плод. Този метод обаче е по-субективен и може да изисква известен опит.

Съвети за съхранение на ананаса

Съхранение на стайна температура

Ако ананасът не е напълно узрял, можете да го оставите на стайна температура за няколко дни, за да доузрее.

Съхранение в хладилник

След като плодът е узрял, е препоръчително да го съхранявате в хладилник, за да запазите свежестта му. Това ще забави процеса на презряване и ще удължи срока на годност.

Нарязан ананас

Ако плодът е нарязан, съхранявайте парчетата в херметически затворен съд в хладилника и ги консумирайте в рамките на 2-3 дни.

Изборът на узрял ананас изисква внимание към няколко ключови признака, цвят на кората, състояние на листата, текстура, аромат и тегло. Комбинирането на тези методи ще ви помогне да изберете най-сладкият и сочен плод.

снимка: Adobe

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано