НачалоГрадинаКак се прави бордолезов...

Как се прави бордолезов разтвор за 10 литра?

Как се прави бордолезов разтвор за 10 литра общо количество. Бордолезовият разтвор е стар и ефикасен метод за борба с различни гъбични заболявания по растенията. Този разтвор се използва в градинарството и земеделието и представлява важен компонент за растителна защита.

Наричан често бордо микс, той предоставя ефективна защита срещу болести като мана, гъбички и други. Ще разгледаме как да приготвите бордолезов разтвор за 10 литра, какви са неговите приложения и как можем да го използваме за подобряване на здравето на нашите растения. Важно е да се отбележи, че получения препарат не лекува, а пази овошките от гъбични и бактериални болести.

Как се прави бордолезов разтвор за 10 литра

За да приготвите бордолезов разтвор за 10 литра, ще ви трябват следните компоненти:

 • 100 грама меден сулфат (син камък);
 • 100 – 150 гр гасена вар;
 • 10 литра вода;
 • кофа или друг съд;
 • бъркалка.

Приготвяне на бордо микс за 10 литра

 1. Напълните кофата или съдът с 10 литра вода;
 2. Добавете 100 грама син камък (меден сулфат) към водата и разбъркайте добре;
 3. След това добавете от 100 до 150 грама гасена вар към разтвора и разбъркайте добре;
 4. Продължете да бъркате сместа, докато всички компоненти се разтворят напълно във водата.

За какво се използва бордолезовият разтвор

Бордолезовият разтвор е мощен инструмент за борба с различни гъбични заболявания по растенията. Този разтвор се използва в градинарството и земеделието, най-често пръскане на лозята и овошките, за да се предпазят растенията от негативните влияния на гъбични болести и други бактерии. Някои от най-честите проблеми, които могат да бъдат предотвратени или лекувани с бордолезов разтвор, включват:

 • мана – бордолезовия разтвор предоставя ефикасна защита срещу това заболяване;
 • гъбички – спомага да се предотврати и контролира гъбичните заболявания, които атакуват листата.

Съвети:

 • винаги носете подходящи ръкавици и защитна опция при работа с бордолезов разтвор, тъй като съдържа тежки метали.
 • не приготвяйте повече разтвор, отколкото можете да използвате в рамките на кратко време, защото разтворът загубва ефективност с течение на времето.
 • при прилагането на бордолезов разтвор, гарантирайте покриването на цялото растение, включително и долната страна на листата.

Вече знаете как се прави бордолезов разтвор за 10 литра, а ако имате нужда от по-голямо количество просто увеличете пропорционално количеството на съставките.

Бордолезовият разтвор е мощно средство за предпазване и лечение на растенията от гъбични заболявания. С правилната подготовка и приложение, този разтвор може да подобри здравето на вашите растения и да ги предпази от различни видове болести.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 16 юли 2024:

Добро време за интелектуална дейност, общуване и учене. Отношенията между влюбените ще се развият към по-добро. Хороскоп за 16 юли 2024 Овен днес имате склонност да летите...