Как се прави бързо кисело зеле по ускорения метод

Тази рецепта, стъпка по стъпка как се прави бързо кисело зеле е идеална за хората които нямат приготвена зимнина и които искат да се насладят на кисело зеле по всяко време на годината.

Става готово буквално за 1-2 дни, ако предварително се бланшира. Метода използва няколко тънкости за ускоряване на ферментацията и придаване на зелето познатия кисел вкус.

Как се прави бързо кисело зеле

Ето и необходимите продукти:

  • 1 средно голяма главеста зелка
  • 2 супени лъжици едра сол
  • саламура приготвена в това съотношение
  • 1 дафинови листа и морков по желание

Начин на приготвяне:

Нарежете зелето на тънки ивици и намачкайте с ръце докато започне да си пуска сока. Оставете го на хладно за около 1-2 часа.

За да ускорите ферментацията, зелето може да се бланшира леко. За целта го залейте с гореща, но не кипнала, вода за 10 минути, след което го отцедете.

Вместо да разчитате само на ферментацията, добавете 1/4 чаша ябълков оцет за допълнителна киселинност и разбъркайте добре.

Сложете зелето в буркан, като притискате добре, за да премахнете въздуха. Добавете подправки по-желания и похлупете с капачка.

Оставете буркана на топло място за 24 до 48 часа. Оцетът и топлината ще ускорят процеса и ще придадат кисел вкус, който ще е подобен на традиционното кисело зеле.

По рецепта от home-design.bg

Снимка: личен архив

Така се прави бързо кисело зеле само за директна консумация. То не може да се прибира като зимнина за по-нататъшно използване, но може да сготвите нещо с него.

Ето и няколко предложения:

 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име