Тази рецепта, стъпка по стъпка как се прави бързо кисело зеле е идеална за хората които нямат приготвена зимнина и които искат да се насладят на кисело зеле по всяко време на годината.
Става готово буквално за 1-2 дни, ако предварително се бланшира. Метода използва няколко тънкости за ускоряване на ферментацията и придаване на зелето познатия кисел вкус.
Как се прави бързо кисело зеле
Ето и необходимите продукти:
- 1 средно голяма главеста зелка
- 2 супени лъжици едра сол
- саламура приготвена в това съотношение
- 1 дафинови листа и морков по желание
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на тънки ивици и намачкайте с ръце докато започне да си пуска сока. Оставете го на хладно за около 1-2 часа.
За да ускорите ферментацията, зелето може да се бланшира леко. За целта го залейте с гореща, но не кипнала, вода за 10 минути, след което го отцедете.
Вместо да разчитате само на ферментацията, добавете 1/4 чаша ябълков оцет за допълнителна киселинност и разбъркайте добре.
Сложете зелето в буркан, като притискате добре, за да премахнете въздуха. Добавете подправки по-желания и похлупете с капачка.
Оставете буркана на топло място за 24 до 48 часа. Оцетът и топлината ще ускорят процеса и ще придадат кисел вкус, който ще е подобен на традиционното кисело зеле.
По рецепта от home-design.bg
Снимка: личен архив
Така се прави бързо кисело зеле само за директна консумация. То не може да се прибира като зимнина за по-нататъшно използване, но може да сготвите нещо с него.
Ето и няколко предложения: