Как се прави грис халва? (вкусна и сочна)

Традиционно на Сирни заговезни се залъгваме с халва и си искаме прошка. Но тъй като е още рано за този празник, нищо не ни пречи да си направим един друг подобен десерт, много по-мек като текстура, но също толкова вкусен, а именно грис халва.

Как се прави грис халва

Краткото име на този десерт съвсем не трябва да ви заблуждава. Ще ви е нужно много повече от грис. Ето и нужните продукти за една порция, които може да увеличите пропорционално в зависимост от това, колко грис халва искате да приготвите.

Продукти за 1 порция:

  • 40 гр грис;
  • 80 гр бяла захар;
  • 35 гр масло (или олио);
  • 120 гр вода;
  • щипка лиумонтузу;
  • 20 гр бадеми;
  • канела на пръчка (1 бр).

Приготвяне на грис халва

Загрявате мазнината и обелените бадеми заедно с грисът. Запържвате докато бадемите станат златисти на цвят а грисът се зачерви. В отделен съд кипвате водата заедно със захарта. Добавяте пръчка канела и лимонтузуто, след което заливате внимателно запържения грис.

Така приготвената халва (оставен настрани) се оставя да поеме напълно сиропа. Докато е още топла се пълни във чашки или други подходящи форми, а на дъното им се слагат бадемите разделени на половинки.

Успех!

Виж още: Как се прави мляко с ориз?

снимка: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име