Традиционно на Сирни заговезни се залъгваме с халва и си искаме прошка. Но тъй като е още рано за този празник, нищо не ни пречи да си направим един друг подобен десерт, много по-мек като текстура, но също толкова вкусен, а именно грис халва.
Как се прави грис халва
Краткото име на този десерт съвсем не трябва да ви заблуждава. Ще ви е нужно много повече от грис. Ето и нужните продукти за една порция, които може да увеличите пропорционално в зависимост от това, колко грис халва искате да приготвите.
Продукти за 1 порция:
- 40 гр грис;
- 80 гр бяла захар;
- 35 гр масло (или олио);
- 120 гр вода;
- щипка лиумонтузу;
- 20 гр бадеми;
- канела на пръчка (1 бр).
Приготвяне на грис халва
Загрявате мазнината и обелените бадеми заедно с грисът. Запържвате докато бадемите станат златисти на цвят а грисът се зачерви. В отделен съд кипвате водата заедно със захарта. Добавяте пръчка канела и лимонтузуто, след което заливате внимателно запържения грис.
Така приготвената халва (оставен настрани) се оставя да поеме напълно сиропа. Докато е още топла се пълни във чашки или други подходящи форми, а на дъното им се слагат бадемите разделени на половинки.
Успех!
Виж още: Как се прави мляко с ориз?
снимка: stock.adobe.com