Не е зле да споменем, че това ястие е „първи братовчед“ на полентата, като различията са съвсем малки.
Необходими продукти за качамака:
- 1 чаша царевично брашно;
- 3 чаши вода;
- 50 г масло;
- 100 г сирене;
- сол на вкус;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. червен пипер (по желание);
Как се прави качамак бързо и лесно
Първата стъпка е да се подготви предварително водата за качамака. В голяма тенджера налейте 3 чаши вода, като я поставите на котлона. След като водата заври, добавете сол и малко черен пипер.
Когато водата започне да кипи, тогава внимателно започнете да добавяте царевичното брашно към нея. Много е важно да го слагате на малки порции и да бъркате непрестанно, за да избегнете образуването на бучки.
Качамакът трябва да се вари на слаб огън, като се бърка често, докато сместа започне да се сгъстява и отделя от стените на съда.
След около 10 минути, когато царевичното брашно е напълно абсорбирано от водата и е започнало да придобива желаната текстура, прибавете маслото и го разтопете. Разбъркайте отново добре, за да се смеси равномерно.
Ако прецените че има нужда, можете да добавите още малко вода, ако сместа стане твърде гъста. Накрая добавете натрошеното сирене в горещият качамак, като се уверите че се е разтопило напълно в него и е придало на ястието приятен и солен вкус. Ако обичате по-пикантни храни, може да добавите малко червен пипер за допълнителен аромат и цвят.
Как да сервирате качамак
Може да се сервира по различни начини спрямо предпочитанията на всеки човек. Един от най-популярните начини е да се поднесе с натрошено сирене и лъжица кисело мляко отгоре.
Ако искате да добавите обаче още повече вкус, може да го съчетаете с парченца запечено месо, като печено свинско или кебап. Страхотен е също така като гарнитура към различни ястия съдържащи месо или като основно ястие с допълнителни салати.
За тези, които обичат да експериментират, качамакът може да бъде поднесе и с печени или задушени зеленчуци, който ще добавят свежест и вкус.
Полезни съвети:
- За по-кремообразна текстура можете да добавите малко повече масло или сирене.
- Ако искате да бъде по-малко солен, използвайте сирене с по-ниска соленост или дори го пропуснете.
- Качамакът е най-вкусен ако се яде веднага, но ако остане, можете да го затоплите отново, като добавите малко вода или прясно масло.
Вече знаете как се прави качамак с основни продукти, които могат да се намерят в почти всяко домакинство. Независимо дали ще го поднесете като основно ястие или като гарнитура, качамакът има потенциал да ви стане любим, особено ако го опитвате за първи път.
Вижте още: