Как се прави кисело зеле в бидон?

Знаете ли как се прави кисело зеле в бидон, така че да приготвите успешна зимнина в бидон или друг по-голям съд като каца? Много от вас сигурно са правили това "упражнение" десетки пъти, но за тези, които ще опитват на го направят за първи път, тази статия би била полезна.

Киселото зеле е традиционна зимнина, приготвяна по стар метод с помощта на естествена ферментация. Ето как да направите кисело зеле в бидон, като следвате стъпките по-долу.

Необходими продукти и подготовка

За да приготвите кисело зеле в бидон, ще ви трябват следните продукти и съставки:

  • цели глави зелки – най-подходящи са сортове като зеле сорт Кьосе или Балкан заради по-добрите вкусови качества и поради това, че се по-леки зелки и с рехава структура. Това спомага по-добре да поемат солта.
  • морска сол (едра) – препоръчително е да използвате нейодирана, но тя е по-скъпа, така че и обикновена ще свърши работа. Обичайното съотношение е 20-25 грама сол на литър вода или около 1-1,250 кг сол за 50 кг зеленчук, но е грешно да се смята количество сол на килограм. Саламура (разсол) се прави на литър вода в %-тна стойност средно 2-4% концентрация на солта.
  • подправки (по избор) – хрян, кочани от царевица (за ускоряване на ферментацията), лилаво зеле или червено цвекло за цвят, дюли, ябълки и т.н. по желание

Как се прави кисело зеле в бидон

Как се прави кисело зеле в бидон

Преди да започнете, почистете зелките от външните листа и направете разрез на кръст върху кочана (около 5 см дълбочина), за да може саламурата да проникне по-добре. Ето как да започнете по стъпки:

Нареждане на зелето в бидон

Измийте добре бидона и се уверете се, че съдът, който ще използвате е чист и сух. Обикновено се използват пластмасови бидони с вместимост 50-120 литра или дървени каци, които вече са рядкост, но са за предпочитане.

Наредете зелките плътно с кочаните нагоре, които предварително разрежете на кръст и напълните с малко едра сол. Ако има празни пространства, можете да запълните с разрязано на четвъртинки или осминки. Докато  го редите, разпръснете малко зърна царевица и лилаво зеле на четвъртиники (1 малка глава), коят още придаде приятен цвят на зелевия сок.

как се прави кисело зеле в бидон

Подправки добавете по ваш вкус, между зелките може да сложите нарязани на парчета хрян (до 5 грама на килограм) и други по желание като стара царевица. Възможно е тези добавки леко да газират зелевата чорба.

Приготвяне на саламура

Саламурата се приготвя чрез разтваряне на сол във вода, което се нарича още разсол. Съотношението е важно, на 1 литър вода се добавя средно 20-25 гр сол, но вие може да сложите и 40 гр, ако желаете по-солено, но по-дълготрайна зимнина. Водата може да бъде леко затоплена, за да се разтвори по-лесно солта, но заливате обезателно с охладена саламура.

как се прави кисело зеле в бидон

След като приготвите разтвора, залейте зелето в бидона, така че зелките да бъдат напълно потопени и да останат 3-4 пръста вода над последната зелка. Важно е да се поддържа достатъчно количество саламура, за да няма много въздух в съда, тъй като това може да предизвика неговото разваляне.

Въпреки това млечно-киселата  ферментация е анаеробна (без участие или нужда от кислород), което означава, че и без приток на свеж въздух, последната ще протече.

Ферментация и претакане

Процесът на ферментация продължава около 2-3 седмици, в зависимост от температурата. Оптималната първоначална температура за втасване на зелето е е между 18 и 21 градуса. През първите 10 дни е силно препоръчително ежедневното претакане.

претакане на кисело зеле в бидон

Това може да стане чрез кранче, ако бидона е повдигнат и е снабден с такова, или чрез преточване с маркуч и връщане обратно в бидона (2-3 кофи са достатъчни). Целта на претакането е да се разпредели развномерно солния разтвор и да се насити звелето еднакво на сол.

След като втаса, претакането може да се прави веднъж на 3-4 дни, ако не го пресичате. Ако правите пресичане на зеле с натриев бензоат или калиев сорбат или по друг метод, то  ще се съхрани по-дълго и тези химикали ще забавя т по-нататъшното ферментиране и разваляне на суровината. Когато пресичате кисело зеле се слага от 0.5 до 1 гр на литър вода калиев сорбат или натриев бензоат. Първия е за предпочитане, тъй като не добавя специфичен аромат. Калиев сорбат има в купешкото вино, туршия и в още куп други храни.

Съхранение

След като зелето ферментира, бидонът трябва да се съхранява на хладно място (под 15 градуса, с идеална температура около 10 градуса и надолу). Ако планирате да го запазите до пролетта, може да добавите синапено семе или малко хрян, или пък да сложите 40гр сола на литър, но тогава става доста солено. Хората с проблеми с бъбреците да внимават. Друг метод за дълготрайно съхранение е преместването му в буркани заедно със саламурата и кратка стерилизация (след като е втасало).

Киселото зеле е готово за консумация след около месец, а неговата дълготрайност може да продължи през цялата зима.

Вече знаете как се прави кисело зеле в бидон е стара традиция, която изисква търпение и внимание към начина на приготвяне. Правилният избор на зелки, подходящото количество сол  и температури са ключови за успешен резултат.

смимки: личен архив

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано