Как се прави кисело зеле?

За киселото зеле е писано много… Има толкова различни рецепти за приготвяне на кисело зеле, че всеки път може да се получи по различен начин, с леко различен вкус и аромат. А понякога дори не се получава изобщо, ако не са спазени някои основни правили и тънкости при приготвянето му.

Избора на точното време и място за съхранение също е от съществено значение, както и правилния сорт зеле, с което да се снабдите.

Как се прави кисело зеле

Обобщено, кисело зеле се прави от късни сортове зеле, за предпочитане сорт Кьосе, които се почистват, обработват и редят в съд, в който се налива саламура с 2-3% съдържание на сол във водата (20-30 гр на 1л вода). Кисело зеле често се прави и с добавяне на червено зеле за цвят на чорбата, а царевица се слага за по-бърза ферментация. Други добавят хрян за да подобрят вкусовите му качества. Как да го направите, зависи според вашия вкус.

Киселото зеле се прави след Димитровден, тъй като след втасване то трябва да се съхранява на по-хладни температура. Обаче за да стане кисело и да втаса, на зелето са му необходими температури средно между 18 и 22 градуса. Така че трябва да е нито много топло, нито много студено, като началото на ноември е най-подходящ период за това.

Кисело зеле се прави без и със пресичане, като ако се пресече, то се запазва за по-дълго време. Най-често се пресича с калиев сорбат или натриев бензоат, като първия вариант е за предпочитане, тъй като не добавя специфичен мирис и вкус за разлика от втория вариант. Други хора го пресичан с лимони или лимонена киселина, което е малко рискувано, ако не се сложи точното количество.

Рецепта за кисело зеле

Ето и какво ще ви е необходимо:

  • зеле (най-добре сорт Кьосе);
  • 1 лилава зелка (за цвят);
  • корен от хрян (по желание);
  • стара царевица (на зърна по желание)
  • морска сол (едра).

Начин на приготвяне

За да направите кисело зеле, обезателно трябва да почистите всички нагнили листа, и да направите кръст на зелката откъм страната на кочана, за да може по-бързо да проникне солта навсякъде.

Нареждате целите зелки в голям съд, като между зелките може да попълните с половинки, за да е о-плътно наредено. Може да сложите хрян (на 1кг зеле 5гр хрян) и четвъртинки лилаво зеле за цвят. Добавят се и зърна царевица (по желание, до 1 наронен кочан).

Заливате със саламура, приготвен от 25 гр едра сол на литър вода, до 4 пръста над последните зелки и затискате с тежест, като покривате с капак, но не напълно затворен. Ферментацията обикновено протича в рамките на 20 дни.

Ето и пълната рецепта с тънкости и подробности за кисело зеле в бидон.

Ако пък ще правите кисело зеле в буркани, разгледайте и тази рецепта.

Успех!

А това е един изпитан начин за правене на кисело зеле по стара рецепта.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано