Как се прави мармалад от сини сливи без захар

Лесно е да направите мармалад от сини сливи, но знаете ли как се прави мармалад от сини сливи без захар? Днес ще ви запознаем с тази техника.

Мармаладите се получават чрез варене на плодови каши със или без прибавка на захар. Те биват от един плод или смесени. За приготвяне на качествени мармалади трябва да се използват здрави, добре узрели, богати на захари и с типичните за плода вкус и аромат плодове.

Мармаладите се варят в разлати съдове, тъй като те имат голяма повърхност на изпарение. Това дава възможност за по-бързо изваряване на кашата и за получаване на мармалад с по-светьл цвят. Не бива да се използват некалайдисани съдове, защото плодовите киселини влизат в реакция с медта и се получават отровни соли, които остават в готовия продукт.

Плодовата каша, от която се приготвят мармаладите, се получава чрез разваряване и пасиране на плодовете. В домакинствата за разваряване на плодовете се използват обикновени тенджери. Пасирането се извършва през гевгир или сито.

Как се прави мармалад от сини сливи без захар

За приготвяне на мармалад от сливи без захар се подбират добре узрели и дори презрели плодове, които са богати на захари и бедни на киселини.

Плодовете се измиват с чиста течаща вода, почистват се от дръжките и костилките, поставят се в казан и се варят в малко вода до пълно омекване. Обикновено варенето продължава около 20-25 мин. След това те се свалят от огъня и горещи се прекарват през гевгир или обикновено сито за отделяне на кожите. Получената каша се изварява в тави на пряк огън при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, за да не загори.

При варенето огънят не бива да пуши, защото мармаладът добива миризма на пушек.
Готовият мармалад се насипва в сухи буркани, докато е горещ, оставя се да изстине и се покрива с пергаментова хартия, която се притиска леко, за да прилепне плътно, или с тънък пласт от разтопен парафин. Бурканите се затварят с капак или се покриват с чиста хартия, която се завързва.

Виж още:

Домашно сладко от боровинки

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...