Ето как да приготвите този есенен десерт. Да ви е сладко!
Необходими продукти
- 2 кг тиква, почистена и нарязана
- 300 гр захар
- 1 лимон
- 150 г орехи смлени или начукани
- мед (по желание)
- халва за гарнинране
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата на едри парчета и я подредете в дълбока тенджера. Поръсете всеки ред тиква със захар. След като наредите тиквата, изцедете сока на един лимон отгоре и добавете кората на един лимона. Оставете тиквата да престои на стайна температура за поне 3-4 часа (или през нощта), за да пусне соковете си.
За най-добрата печена тиква по турски спазвайте тези малки тънкости: след като тиквата си пусне сока, сложете тенджерата на котлона и оставете да заври, а след кат това се случи веднага, намалете огъня и оставете да къкри около 1 час под капак. Ако парчетата тиква са по-големи, варете още 30 минути, докато тиквата се напои със сиропа.
Прехвърлете сварената тиква в тава и залейте със сиропа от варенето. По желание добавете малко мед за по-голяма сладост. Печете 180 градуса за около 20 минути или докато придобие златисто-карамелен цвят.
Оставете тиквата да се охлади напълно и поднесете с поръсени счукани орехи, а по желание добавете малко халва за гарниране.
Добър апетит!
снимка: Adobe
Виж още:
Печената тиква на Душко добродушко