Как се прави печена тиква по турски

Традиционната рецепта за печена тиква по турски е ароматен и лесен десерт, който съчетава уникалния вкус на тиквата със захарен сироп и орехи.

Ето как да приготвите този есенен десерт. Да ви е сладко!

Необходими продукти

  • 2 кг тиква, почистена и нарязана
  • 300 гр захар
  • 1 лимон
  • 150 г орехи смлени или начукани
  • мед (по желание)
  • халва за гарнинране

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквата на едри парчета и я подредете в дълбока тенджера. Поръсете всеки ред тиква със захар. След като наредите тиквата, изцедете сока на един лимон отгоре и добавете кората на един лимона. Оставете тиквата да престои на стайна температура за поне 3-4 часа (или през нощта), за да пусне соковете си.

За най-добрата печена тиква по турски спазвайте тези малки тънкости: след като тиквата си пусне сока, сложете тенджерата на котлона и оставете да заври, а след кат това се случи веднага, намалете огъня и оставете да къкри около 1 час под капак. Ако парчетата тиква са по-големи, варете още 30 минути, докато тиквата се напои със сиропа.

Прехвърлете сварената тиква в тава и залейте със сиропа от варенето. По желание добавете малко мед за по-голяма сладост. Печете 180 градуса за около 20 минути или докато придобие златисто-карамелен цвят.

Оставете тиквата да се охлади напълно и поднесете с поръсени счукани орехи, а по желание добавете малко халва за гарниране.

Добър апетит!

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име