Картофено пюре – един добре познат компонент и често присъстващ на трапезата, по-често като гарнитура, но в никакъв случай не е за пренебрегване. Картофите ни дават ценни въглехидрати и са чудесен избор в комбинация с меса, риба и в други комбинации.
Как се прави картофено пюре
- 500 гр. картофи;
- 100 мл. прясно мляко;
- 60 гр. масло;
- сол.
Техника на приготвяне
Сварете картофите цели. Обелете ги и ги минете през преса за картофи, докато са още топли. В никакъв случай не ги пасирайте, защото ще станат, като лепило. В подходящ съд сложете прясното мляко и маслото и ги стоплете. Прибавяйте по малко и в същото време разбърквайте, докато пюрето придобие приятна консистенция Посолете по ваш вкус.
Забележка: Не добавяйте студено мляко, тъй като картофите ще потъмнеят.
Това вкусно и пухкаво картофено пюре е подходящо за гарнитура към всякакви меса, телешко, пилешко свинско и риба. За най-добър вкус го сервирайте топло.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за картофено пюре ви е харесала, вижте и другите ни предложения за бобена разядка и майонеза с аншоа.