Повечето хора харесват тарама хайвер, приятно солен е, леко кисел от лимона и е чудесен за разядка или да се намаже върху препечен хляб. Но не е лъжа, че и много пъти не се получава както го искаме и понякога просто се пресича.
Стига да не се отказвате, винаги може да направите вкусен и пухкав тарама хайвер, като следвате няколко лесни стъпки, описани по-долу.
Рецепта за тарама хайвер
Нашата рецепта е с хайвер от шаран, но по-същия начин може да го замените с хайвер от таранка, ще се получи също толкова вкусен.
- 50 гр. осолен узрял хайвер от шаран;
- 1 малка главичка лук;
- 3 скилидки чесън;
- 1 препечена филийка хляб;
- 300 мл. олио;
- сок от лимон.
Начин на приготвяне
Нарежете на ситно лука и настържете чесъна на ренде. Сложете ги във тесен висок съд и прибавете предварително препечените филийки, които по-рано сте накиснали във вода и изцедили. Следва да прибавете и хайвера и да разбиете за кратко с пасатора.
Добавяте олиото докато разбивате хайвера, като едновременно с това изтегляте бавно нагоре приставката с пасатора. Ако хайверът е станал твърде гъст може да коригирате консистенцията, като сложите малко гореща вода. Ако пък е по-рядък сложете още малко препечен хляб и разбийте отново.
Готовият хайвер подправете с лимон на вкус и разбийте отново. Поднесете го с препечени филийки, поръсен с малко зехтин и резен лимон.
Да ви е сладко!
Други предложения от риба:
цаца на фурна и салата с риба и майонеза.
Любопитно: Дали е правилно да казваме „тарама хайвер“? Всъщност не! Тарама е дума, най-вероятно от турски произход, която означава, осолен хайвер. На гръцки думата означава рибен хайвер, следователно е по правилно да се каже, само тарама.
Знаейки това, нарочно сме изписали наименованието, а сме добавили думата хайвер, тъй като много хора все още разпознават и споменават тази салата по този начин. Отделно от това, тарама често се приготвя с грис вместо с хайвер (особено в по-стари дни), ако няма такъв в наличност, а по магазините далеч не е изключено да срещнете тарама с грис и добавки за аромат и цвят, вместо истински рибен хайвер 🙂