Ето как да приготвите класическа царска туршия, както и някои важни съвети и тънкости.
Необходими продукти:
- 2 кг карфиол
- 1 кг моркови
- 1 кг камби (може и дебели месести червени чушки сорт черна капия или слонско ухо )
- 600 мл оцет
- 600 гр захар
- 400 мл олио (само за тези които желаят, в тази рецепта не се слага)
- 100 гр сол
- 14 стръка целина (листа и стъбла)
Ето как се прави царска туршия
Ако знаете как се прави, прескочете към съветите, ако не, следвайте стъпките за приготвяне на туршията.
Стъпка 1
Измийте и нарежете всички зеленчуци. Карфиолът се разделя на малки розички, морковите се нарязват на кръгчета, камбите или чушките се почистват от семките и се режат на едро. Как да ги нарежете, зависи от вас, може да нарежете зеленчуците на по-ситно или на по-едри парчета, както ги желаете. Вижте как се прави по нашия начин на снимката, но тук няма строго правило.
Стъпка 2
В тенджера смесете оцета, захарта, (олиото) и солта. Кипнете сместа, докато захарта и солта се разтворят напълно. Оставете маринатата да се охлади малко, преди да залеете зеленчука с нея (налива се малко над долния ръб на буркана, след което се долива с топла вода). Другият вариант е да сложите подправките и оцета в буркани и да залеете с топла вода. Няма строги насоки, получава се и по двата начина.
* Маринатата се възвира и се долива вода в бурканите. Друг начин е да добавите съставките директно в буркана и се прави, както следва: за 800мл буркан, 7 с.л. оцет, 2 с.л захар, 1 с.л. едра сол (равни лъжици). Може да сложите до 5 с.л. захар, и се получава страхотна сладко-кисела марината.
Стъпка 3
В голям съд смесете всички зеленчуци, разбъркайте ги и ги наредете в буркани, като ги натиснете добре, за да не останат празни пространства. Залейте ги с маринатата, така че течността да ги покрие изцяло.
Стъпка 4
След като бурканите са пълни, затворете ги плътно с капачки. Стерилизирайте/изварете бурканите за 10 минути след кипване на водата. Така се прави, защото повече варене ще развари продуктите, по-малко, може да не ги съхрани добре. 10 минути ще ви гарантират, качествена, вкусна и дълготрайна зимнина. След стерилизацията, преместете на хладно.
***
Царската туршия е готова за консумация след около 2-3 седмици, когато зеленчуците се мариноват напълно.
Съвети за перфектната царска туршия:
За да получите най-добър резултат, използвайте пресни и качествени сезонни зеленчуци.
Оцетът и захарта в маринатата осигуряват баланс между сладко и кисело, така че не намалявайте количествата, за да запазите традиционния вкус.
Ако искате да съхраните зимнината за по-дълго време, не пропускайте варенето/стерилизиране, тъй като това е важно за по-дългото запазване и трайност на туршията.
Вече знаете как се прави царска туршия за да стане сполучлива и хрупкава. И не пропускайте да прегледате другите ни изпитани рецепти за: