Как се прави Марината за Царска Туршия

Ако не знаете как да направите марината за царска туршия или имате съмнения, ви представям разбивка за 700/720/800мл мл буркан и 3 литрови буркани.

Едва ли има някой, който да не е опитвал или чувал за царската туршия, която съчетава разнообразие от зеленчуци и най-често оцетна марината, когато се приготвя в буркани, а саламура, когато се прави в бидон.

Как се прави марината за царска туршия

В тази статия ще разгледаме как се приготвя марината за тази известна туршия с вариации за различната вместимост на буркани, за ваше улеснение.

Маринатата  се състои най-често от оцет, сол, захар и вода, които заедно придават типичния сладко-кисел вкус на туршията.

Има два вида марината за тази туршия, топла марината и студена марината, като при топлата съставките се кипват на котлон, а при студената се наливат директно в буркана и се допълва с топла вода.

Марината за 700/800 мл буркан

Ако искате да приготвите по-малко количество туршия, например в буркан от 700 (720) или 800 мл, маринатата трябва да бъде по-силна и добре балансирана. Ето нужните съставки за такъв буркан:

  • оцет (6%): 100 мл (до долната резка на буркана)
  • захар: 1 с.л. (до 2 с.л.)
  • сол: 1 с.л.
  • вода: около 500 мл (количеството зависи от това колко зеленчуци ще има в буркана)
  • целина за аромат

* Забележка: за 800мл буркан може да сложире малко повече от всички съставки, средно с 1/8.

Начин на приготвяне за 720/800 мл буркан (компотени):

За студена марината наливате всички съставки в буркана, с количествата описани по-горе.

В тенджера смесете оцета, солта, захарта и водата. Разбъркайте добре, докато солта и захарта се разтворят напълно.

Измийте и нарежете желаните зеленчуци (карфиол, моркови, камби …) Може да добавите и подправки по желание като целина или чесън.

Наредете зеленчуците плътно в буркана и залейте марината така, че да  гипокрие  зеленчуците. Запечатвате, обръщате букана с царска туршия и след това го оставяте на хладно.

Марината за царска туршия в 3-литрови буркани

марината за царска туршия

Ако искате да направите по-голямо количество туршия, следващата рецепта е разчетена за 3-литров буркан:

  • оцет (6%): 300 мл (или до долната резка на буркана)
  • захар: 3 с.л.
  • сол: 2 до 3 с.л.
  • вода: около 2 литра
  • целина и други подправки по желание (черен пипер на зърна, дафинов лист, бахар)

Начин на приготвяне за 3-литров буркан:

За студена марината наливате всички съставки в буркана, с количествата описани по-горе.

За топла марината: сложете водата да заври в подходящ съд и добавете солта, захарта и оцета. Оставете разтвора да заври, като разбърквате, докато солта и захарта се разтворят напълно.

Нарежете зеленчуците на едри парчета. Най-често се използват моркови, карфиол и камби, но може да сложите също  чорбаджийски чушки, зеле, зелени домати, краставици и други. Добавите листа от целина. Може да сложите чесън и магданоз по жлеание.

Подредете зеленчуците в 3-литровия буркан, като ги нареждате плътно. Залейте с ТОПЛА (не гореща) марината така, че да ги покрие нацяло.

Затворете бурканите с капачки, обърнете ги надолу за да се смесят съставките и след ден ги преместете на хладно.

Полезни съвети за маринатата

марината за царска туршия

Добавки: За по-богат аромат можете да добавите подправки като копър, синапено семе или бахар към маринатата. Те придават уникален вкус на туршията.

Оцет: Най-често се използва оцет с концентрация 6%. Ако използвате по-силен оцет (например 9%), можете да намалите количеството му спрямо водата.

Следвайки правилните пропорции за марината за царска туршия и нейното приготвяне, може да направите перфектната зимнина за всякакъв повод.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име