НачалоЗдравеКак трябва да е...

Как трябва да е облечено бебето за спане според температурата в стаята?

Отговорът на въпроса, как трябва да e облечено бебето за заспиване, може да изглежда лесен за мнозина, но за новите родители, които получават съвети оттук оттам или буквално отвсякъде, това може да е много изнервящо и объркващо понякога. Особено ако преминаваме през рязко застудяване или лятна гореща вълна.

Тъй като малките бебета не са в състояние да регулират телесната си температура и бързо да отделят топлина, нормално и напълно оправдано е да се притеснявате, че на вашето мъниче може да му стане твърде горещо или твърде студено.

И така, ето едно подробно ръководство за това какво трябва да носи вашето бебе през нощта, така че и вие, и вашето бебе да може да се наспите.

Проверете температура в стаята на бебето

Температурата в стаята на вашето бебе е най-важният показател за това какво трябва да облече вашето мъниче, когато стане време за лягане. Според The Lullaby Trust, стаята на вашето бебе трябва да се поддържа между 16-20°C< /span>. При тази температура вашето бебе трябва да носи жилетка, спален костюм и лек спален чувал.

Най-добрият начин да проверите стайната температура на вашето бебе е да използвате термометър за бебешка стая в стаята на вашето бебе. Това ще ви помогне да определите какво трябва да носят през нощта.

Как трябва да e облечено бебето за заспиване?

Как трябва да е облечено бебето за спане
stock.adobe.com

Когато обличате вашето мъниче, не забравяйте, че трябва да е най-безопасно. Не е необходимо бебетата да спят под детска завивка, докато не пораснат. Не прекалявайте с одеялата, тъй като малките крачета могат да изритат разхлабените одеяла, така че избягвайте да ги използвате и вместо това използвайте завивки.

Вашето бебе също ще се нуждае от повече слоеве в зависимост от това колко е студено. Ако е под 20 градуса, облечете новороденото със спален костюм. Важно е да запомните да не обличате бебето си с шапка или ръкавици преди лягане, дори и в студено време, а през летните месеци не го преобличайте много често, освен ако не се изпоти.

Променливото време може да означава, че трябва да проверяваме с какво обличаме бебетата си през нощта. Ето насоки колко слоеве завивки да използвате при различната стайна температура.

Под 15 градуса: спален чувал (3.5 TOG) + спален костюм + боди

15°c- 17°c: спален чувал (2.5 TOG) + спален костюм + боди

18°c- 21°c: спален чувал (1 TOG) + спален костюм + боди

22°c- 23°c: спален чувал (1 TOG)+ боди

24°c- 25°c: спален чувал (0.5 TOG) + боди

над 26°: боди

*TOG = топлинна устойчивост

* Спалния чувал може да бъде заменен с бебешко одеяло. Едно бебешко одеяло има средна топлинна устойчивоsст между 1-2 TOG. Ако се прегъне на две, то този индекс  се увеличава двойно.

Как трябва да е облечено бебето за спане

Как да облечете бебето си при по-високи температури

  • премахнете всички слоеве – един слой трябва да е достатъчен за вашето бебе;
  • потърсете по-тънки материи като по-тънък спален чувал или тънко боди;
  • през деня се уверете, че главата на вашето бебе е покрита от директна слънчева светлина.

Може да го изплакнете или да му направите хладка вана (не студена),  за да го разхладите от горещото лято.

Как да направите вана с овесени ядки за вашето бебе и ползи от нея

Как да облечете бебето си при ниски температури

  • използвайте повече памучни слоеве, като жилетка, спален костюм, боди и спален чувал, тъй като топлината ще се улови между тези слоеве, вместо да го обличате в един единствен дебел слой дреха;
  • през деня се уверете, че носи ръкавици и шапка, ако наистина е необходимо;
  • не забравяйте за одеялата при ежедневните си разходки.

Над 27°c: само с пелена

Важно: използвайте спален чувал ИЛИ одеяло, но не и двете.

Как да разбера дали на бебето му е твърде горещо?

За да проверите дали на бебето е твърде горещо, поставете ръката си върху кожата на гърдите му или на тила.

Други признаци, че на бебето ви може да му е твърде горещо са:

  • влажна коса;
  • зачервени бузи;
  • учестено дишане;
  • обрив.

Ако бебето ви е горещо на допир, започнете, като свалите един слой от него и го проверете отново след 10 минути. Винаги можете леко да отворите прозорец, за да дадете възможност и на въздуха да циркулира.

Когато проверявате колко е горещо на вашето бебе, не забравяйте да не проверявате ръцете или краката му, тъй като те често са много по-хладни от останалата част от тялото му.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...