НачалоГрадинаКаланхое - отглеждане и...

Каланхое – отглеждане и грижи за най-красивото мушкато

Цветето каланхое е прекрасно домашно растение. Ще направи дома ви да изглежда светъл и цветен за нула време, а грижата за него е лесна и с малко поддръжка. Разберете повече как лесно да се грижите за каланхоето и започнете да наблюдавате как вашето растение процъфтява пред очите ви. Това цвете ще бъде фантастично допълнение към вашата колекция, ако все още го нямате разбира се.

Видове и сортове Каланхое

Има огромен брой разновидности на цвете каланхое и размерът, цветът и навиците на растеж варират драстично между тях.

Всички те са толкова невероятно различни. Вероятно ще ви е трудно да повярвате, че повечето от тях са свързани! Ето някои от по-популярните:

Kalanchoe blossfeldiana – това е най-известното досега каланхое. То показва цветни гроздове с четири венчелистчета върху изправени стъбла. Предлагат се в няколко живи цвята като розово, червено, жълто, оранжево и бяло.

Kalanchoe thyrsiflora – известно също като „растение с гребло“, има широки кръгли, плоски, зелени листа, които приличат на палачинки с червени ръбове.

Kalanchoe tomentosa – този сортът е уникално оцветен с бледа и размита сиво-зелена зеленина, покрита с тъмночервени или тъмнокафяви петна.

Каланхое „Elk Antlers“ – тънките листа на този вид се разклоняват от централно стъбло с малки издънки.

Kalanchoe delagoensis – този сорт се отличава с красива шарена зеленина, която расте в корона с високи шипове от цветни гроздове във формата на полилей. Прякорът му идва от десетките растения, които се образуват по краищата на листата.

Kalanchoe daigremontiana (Майка на хилядите)  – често бъркано с горното поради сходните характеристики, това цвете има зелени листа, които достигат до върховете и розово-оранжеви цветове.

Отглеждане и грижи за цветето Каланхое

Повечето видове каланхое дават често цветове, а някои дори ще цъфтят постоянно с правилната грижа.

Те имат различно време на цъфтеж, както и различни размери, форми и цветове на цветята в зависимост от вида.

Някои получават камбановидни цветя, които висят надолу от върха на високи шипове. Други изчезват и след това умират след цъфтежа. Докато най-често срещаният вид (първия от списъка) получава ярки гроздове от звездовидни цветове.

Как и къде да отгледаме цвете Каланхое

Преди да поговорим за това как да се грижите за него, нека първо да поговорим за това къде да го отглеждате. Изборът на правилното място е важна първа стъпка за дълготрайно здраве.

Издръжливост

Каланхоето не е студоустойчиво растение, но е многогодишно в зони 8-10. В тези региони те обикновено се срещат в градините или се използват като растения за озеленяване.

Ако климатът ви стане по-студен, дръжте ги вътре, но когато нощните температури се покачат, те могат да бъдат преместени на открито, за да се насладят на малко лятно време. Всички сортове са красиви когато са отглеждани в саксии, цъфтящи или не, и много от тях са отлични стайни растения.

Място

Най-доброто място за отглеждане на каланхое зависи от конкретния вид, който имате и местоположението ви. На открито повечето видове ще виреят на частично до пълно слънце, но някои ще изгорят, ако е твърде интензивно. Не забравяйте да изберете място в градината с песъчлива, добре дренираща почва.

На закрито предпочитат ярка индиректна светлина през по-голямата част от годината. През лятото те могат да горят в много слънчеви прозорци, но ги предпочитат през зимата. Те се справят много добре в саксии, но изберете такива с дренажни отвори, за да предотвратите преполиване и гниене на корените.

Инструкции за отглеждане на цвете Каланхое

Каланхое

Имайки предвид точното място, време да започнете с  грижите за каланхое. С тези съвети ще знаете точно как да поддържате своя процъфтяващ.

Светлина

Повечето видове растения каланхое обичат много светлина. Много могат да понасят прякото слънце навън, но някои ще покажат признаци на увреждане, като кафяви петна, ако бъдат изложени на интензивните следобедни лъчи.

На закрито изберете светла стая или перваз на прозореца, който получава много естествена светлина. Или добавете светлина за растеж , за да добавите, ако започнат да стават крака.

Вода

Тъй като листата им са много добри в съхраняването на вода, те не се нуждаят от много. Преполиването е често срещана причина за лошо здраве и гниене на корените. Когато горният сантиметър от почвата е сух на допир, полейте обилно, за да го навлажните, но не го намокряйте. Винаги изхвърляйте всичко излишно от дренажната тава.

Намалете поливането през зимата, така че почвата да изсъхне почти напълно. Особено важно е да не прекалявате с поливането, ако се опитвате да предизвикате цъфтеж.

Торене

Цветето Каланхое не се нуждае от тор като част от редовната си грижа. Но използването на естествена растителна храна от време на време може да стимулира растежа и да насърчи по-силен цъфтеж.

На открито ги подхранвайте с органични гранули или компост през пролетта. На закрито използвайте тор за стайни растения веднъж месечно през пролетта и лятото, за да му помогнете да процъфтява. Изобщо не торете през есента и зимата. Избягвайте използването на химически способи, защото те могат да повредят и изгорят вашите растения.

Почва

По произход каланхоето живее в песъчлива, аерирана почва. У дома можете да повторите това, като използвате добре дренираща смес , предназначена за кактуси или сукуленти. Можете също да опитате да си направите сами, като смесите равни части обикновена почва за саксии с перлит и едър пясък .

Температура

Идеалният температурен диапазон за отглеждане на каланхое е между 12 и 22 градуса. Ако стане по-студено от това, те могат да страдат и в крайна сметка да загинат. Винаги ги връщайте вътре преди първата слана, ако прекарват време на открито. Ако температурите станат много по-високи, проверявайте често почвата, за да сте сигурни, че нямат нужда от по-често поливане.

Пресаждане на Каланхое

пресаждане на каланхое

Каланхоето расте бавно и обикновено се нуждае от пресаждане само на всеки няколко години. Когато корените започнат да надничат от дренажните отвори, ще разберете, че е време да увеличите размера.

Заемете се с него през пролетта или веднага след цъфтежа. Засадете го на същата дълбочина в съд с 4-6 см по-голям. Опаковайте почвата внимателно около него и поливайте, докато стане влажна, но не мокра. Ако вашето цвете не е пресаждано от няколко години, добра идея е да добавите хранителни вещества към почвата с гранулиран тор или да компостирате на открито.

Подрязване

Подрязването е важна част от грижите за това цвете. Премахването на мъртвите цветя, прищипването на върховете на стъблата и премахването на мъртвите листа ги поддържа здрави и насърчава по-компактна форма.

Използвайте остри, стерилни ножици за подстригване или специални градински ножици, за да отрежете изсъхналите цветя или дългата зеленина през пролетта и лятото.

Болести и вредители

Здравото каланхое рядко има проблеми с вредители, особено на закрито. Но от време на време червеите, листните въшки или люспестите насекоми могат да се превърнат в проблем. За щастие, всички те могат да бъдат третирани естествено с масло от нийм , органичен инсектициден сапун или със спирт.

За да направите свой собствен инсектициден спрей, смесете 1 чаена лъжичка мек течен сапун с 1 литър вода. Не забравяйте да тествате всеки метод за борба с вредителите върху няколко листа, преди да третирате цялото растение.

Съвети за размножаване на Каланхое

Каланхоето се размножава много лесно чрез вкореняване на резници или чрез разделяне. Някои видове произвеждат малки растения, които могат да бъдат вкоренени, докато за други ще трябва да вземете стъблени резници.

Ако размножавате чрез резници вземете здрав сегмент от стеблото с дължина няколко сантиметра с остри, стерилни ножици и го оставете да престои няколко дни. След това поръсете отрязания край с хормон за вкореняване и го поставете в добре дренираща почва.

Често срещани проблеми с цветето

Каланхое

Каланхое са здрави растения, за които е доста лесно да се грижите. Но през годините може да се натъкнете на някои  проблем. Ето няколко добри съвета за справяне с най-често срещаните проблеми.

Дългокрако Каланхое

Нормално е някои видове каланхое израстъците да стават дълги подобно на крака с напредването на възрастта. Редовното подрязване през пролетта е чудесен начин да ги запазите компактни.

Понякога обаче това може да е знак за твърде малко светлина. Опитайте да го преместите на по-светло място или добавете светлина за отглеждане на закрито.

Пожълтели листа

Има няколко причини, поради които вашето каланхое може да има жълти листа.

Преполиване

Меките, увяхващи жълти листа означават твърде много вода. Изчакайте почвата да изсъхне, преди да добавите още.

Неправилно осветление

Твърде много слънце може да причини сухи, жълти и кафяви листа, докато твърде малкото може да ги направи бледи. Осигурете им светъл, слънчев прозорец с много индиректна светлина.

Много сух въздух

Връхчетата могат да пожълтеят при много горещо, сухо време или ако пускате нагревател в близост. Преместете ги далеч от горещи течения и ги пръскайте от време на време с мъгла.

Естествен жизнен цикъл

Ако случайно листо пожълтее в основата и падне, това е нормална част от стареенето.

Ако каланхоето не цъфти

Ако вашето каланхое не цъфти, това може да се дължи на липса на светлина или хранителни вещества. Преместете го на по-светло място и опитайте да подхраните с тор за цветя през пролетта и лятото.

Имайте предвид, че някои видове се нуждаят от период на латентност, за да цъфтят, и може да отнеме 6-8 седмици, за да видите образуването на пъпки.

Кафяви листа

Някои видове естествено имат кафяви листа или ръбове. Но ако внезапно се появи на вашето каланхое, тогава може да е резултат от твърде много тор, преполиване или слънчево изгаряне.

снимки: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...