Рецепта за Капама – едно по-ралично, по-вкусно и по-богато на вкус ястие, подходящо за новогодишната нощ или за всеки друг специален повод. Ако искате да избягате от еднотипните и понякога скучни пържоли от червено или бяло месо и техните разновидности, кат каре с гъби и т.н., нов все пак се нуждаете от месен компонент в ястието си, то никога не е късно да заложите на традиционната капама.
Капама
Капамата е типично балканско ястие, чието име от турски език в буквален превод, означава затворен. Основния компонент на капамата е киселото зеле и разбира се месото. Но не какво да е, а месо от различни животни, като се смесва бяло с червено месо и дори дивечово.
С други думи, телешко, свинско, пилешко и др., като може да се добавя наденица и сланина и какво ли още не, според въображението на готвача за постигане на перфектния вкус.
Рецепта за капама
Основното ори капамата, е техниката на приготвяне на ястието. Отличителен белег в рецептата е реденото на месото и киселото зеле.
- 1 цяло пиле;
- 400 гр. свинско месо;
- 400 гр. телешко месо;
- 400 гр. сурова наденица;
- 150 гр. сланина;
- 1 средно голяма зелка;
- 1 ч.ч. ориз;
- 1 ч.ч. червено или бяло качествено вино;
- крива мерудия;
- червен пипер;
- 5 бр. дафинов лист;
- черен пипер;
- 300 мл. зелев сок.
Как да направите капама
Първо си подгответе всички продукти, за да може след това да ги наредите в глинения съд. Започнете със зелката, оставете около 8 бр. цели зелеви листа, а останалата зелка я нарежете на ситно.
В подходяща купа разбъркайте нарязаното кисело зеле с ориз, червен пипер и черен пипер. Нарежете свинското и телешкото месо на едро, а пилето нарежете на 4-6 парчета. Сланината нарежете на тънки лентички.
Вземете голям глинен гювеч, на дъното сложете няколко лентички сланина, след това сложете 3-4 цели зелеви листа, отгоре сложете от накълцаното зеле с ориза и подправките, сложете от двата вида месо, пилешко, наденица, сланина, дафинов лист, черен пипер и крива мерудия.
Продължете отново с накълцано зеле и отново от всички видове месо и подправки, и така докато свършат продуктите и напълните гювеча. Най отгоре сложете цели зелеви листа. Полейте с зелевата чорба и виното.
Гювеча сложете в студена фурна, (за да избегнете спукване) на 200 градуса, докато заври, след това намалете на 150-160 градуса и гответе около 4-5 часа до готовност на ястието. При сервиране изсипете гювеча в голям плитък съд и поднесете топло това богато на вкусове ястие.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за капама ви е харесала, вийте и другите ни предложения за пълнена пуйка с портокали и сарми с кълцано месо и праз.