Пригответе тази автентична селска картофена яхния, която ще ви накара да обикнете отново простотата и вкуса, който може да намерите в едно селско ястие.
Необходими продукти за картофена яхния със свинско по селски
- 800 г свинско месо (врат или бут);
- 1 кг картофи;
- 1 голяма глава лук;
- 3 скилидки чесън;
- 2 моркова;
- 2 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. чубрица;
- 2 дафинови листа;
- 1 ч.л. сол (по вкус);
- 100 мл бяло вино;
- 2 с.л. олио;
- 500 мл вода или бульон.
Как се прави картофена яхния със свинско по селски
Нарежете свинското месо на кубчета, а картофите обелете и нарежете на едри парчета. Лукът и чесънът нарежете на ситно, а морковите на кръгчета. След това в голяма тенджера с дебело дъно загрейте олиото и запържете месото, докато стане златисто и хрупкаво.
Когато месото хване лека коричка добавете и лука и чесъна към него и гответе, докато видимо зеленчуците омекнат и станат прозрачни. След това прибавете към тях морковите и картофите, като разбърквате всичко добре, за да се смесят ароматите.
Овкосете със сол, червен пипер, черен пипер и чубрица, след което добавете дафиновите листа и налейте бялото вино. Така оставете всичко на огъня, докато алкохолът се изпари и сосът се запази. По този начин ще се придаде свежест и лекота на яхнията, а подправките ще подчертаят вкусът на месото и зеленчуците.
Накрая налейте 500 мл вода в тенджерата с ястието и покрийте с капака. Оставете яхнията да къкри на слаб огън за около 1,5 часа, за да може месото и картофите да омекнат и ароматите да се смесят още по-добре. Ако е необходимо, добавете още вода или бульон, ако видите че се изпарява по-бързо.
Както ще се уверите, тази вкусна картофена яхния със свинско по селски е ястие, което успешно комбинира лесни и достъпни съставки с типичния аромат на селските манджи.
Виж още: