Картофени кюфтета на фурна – хем вкусни, хем лесни

Печивото картофени кюфтета на фурна е популярно ястие в българската и балканската кухня. Те се считат за традиционно българско ястие и се приготвят от сварени или настъргани картофи, които се комбинират със сирене, лук, яйца и подправки. След това кюфтетата се пекат във фурната, докато станат златисти и хрупкави.

Днес ястието картофени кюфтета на фурна е популярно не само в България и на балканите, но и в други страни. Рецептата може да варира в зависимост от региона и вкусовите предпочитания, но във всички варианти те запазват характерния си хрупкав външен вид и невероятно вкусна вътрешност.

Кюфтетата от картофи на фурна са прекрасен пример за това, как един обикновен и популярен продукт като картофите може да се трансформира в невероятно вкусно ястие, което радва хората и ги свързва с българските традиции и култура.

Рецепта за картофени кюфтета на фурна

Съставки:

  • 4 средно големи картофа, настъргани;
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
  • 100 грама сирене, настъргано или нарязано на малки кубчета;
  • 2 яйца;
  • 1/4 чаша брашно;
  • 1 с.л. прясно нарязан магданоз;
  • 1/2 чаена чаша зехтин;
  • 1/2 чаена чаша галета или сухари, смлени на ситно;
  • 1 ч.л.чубрица;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне на картофени кюфтета на фурна

  1. Загрейте фурната на 200°C  и подгответе тава за печене, като я намажете с малко зехтин или поставите хартия за печене.
  2. В голяма купа сложете настърганите картофи, нарязания лук и сиренето. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
  3. В друга купа разбийте яйцата с брашното, магданоза, чубрица, солта и черния пипер.
  4. Смесете разбитите яйца със сместа от картофите и разбъркайте добре, за да се образува хомогенна смес.
  5. Оформете картофените кюфтета с влажни ръце и ги оваляйте в галета или смлени сухари.
  6. Подредете кюфтетата на предварително подготвената тава за печене и ги намажете със зехтин.
  7. Печете картофените кюфтета в предварително загрятата фурна около 25-30 минути, докато станат златисти и хрупкави.
  8. Сервирайте докато са топли вашите картофените кюфтета с любими сосове или салати.

Можете  да им се наслаждавате както на закуска, така и като гарнитура към основно ястие. Тези вкусни и хрупкави картофени кюфтета на фурна са отличен начин да се насладите на богат вкус и да се почувствате напълно удовлетворени от вегетарианската кухня, дори и да не сте вегетарианец. Гарантираме ви, че тази рецепта ще бъде хит сред вашето меню и ще ги вдъхнови да се наслаждават и на  други вкусни и здравословни ястия.

Бон апети!

Резюме

Както виждате, рецептата за тези картофени кюфтета на фурна е лесна, те са освен вкусни и прекрасно допълнение към вегетарианско меню. Това ястие ще задоволи и любителите на картофите, и тези, които обичат вкусни и здравословни храни. Тази рецепта комбинира свежите картофи с нарязан лук, сирене, яйца и подправки, за да се получи хрупкаво и вкусно ястие. Всяка хапка от тези кюфтета от картофи са наслада за сетивата и зарежда с енергия и удоволствие, така че се надяваме да са ви харесали, след като сте изпълнили рецептата.

Виж още:

Хрупкави кюфтета от тиквички

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано