Картофени кюфтета (рецепта на майстора)

Кюфтета са си кюфтета, обичани от всички, а ако не са месни, то ще са от картофи и рецептата за картофени кюфтета е най-често приготвяна след класическата им версия.

Всеизвестно е, че картофените кюфтета са вкусни както пържени, така и печени на фурна, а когато към тях има чеснов сос, комбинацията е просто удивителна.

Рецепта за картофени кюфтета

Днес сме подготвили една многократно изпитана рецепта за кюфтета от картофи, която ако все още не сте изпробвали е крайно препоръчително. Важно е да спазвате точните количества и съотношения на продуктите и съставките, за да може да се насладите на 100% на крайния резултат.

Необходими продукти

  • 800 гр картофи;
  • 80 грама сирене (може да заместите с кашкавал по желание);
  • 80 гр настърган лук;
  • 2 айца;
  • 40-50 гр. брашно;
  • 30 гр. магданоз;
  • черен пипер и сол на вкус.

Как се правят картофени кюфтета

Картофени кюфтета

Първо започвате с картофите, които сварявате цели, след което обелвате и докато са още топли намачквате с преса или вилица много добре.

Към тях прибавяте настъргания лук (може и ситно нарязан, но когато е настърган се получава по-добре). Нарязвате на много ситно и магданозът и прибавяте и него, след което настъргвате сиренето. Към всичко това се чукват 2 яйца, 1-2 щипки черен пипер и сол на вкус.

Всичко това трябва да омесите много добре, докато се получи хомогенна смес, от която може да се оформят кюфтета, така че без да се разпаднат.

Всички Картофени кюфтета се овалват в брашно, а по желание, може да приготвите панировка от брашно, яйца и царевично нишесте (или счукан сухар). С последната, картофените кюфтенца ще станат с по-хрупкава и златиста коричка.

Следва пърженето, но преди да пристъпите към него, тук има едно правилно, което е добре да приложите.

Съвет: за да не се разпаднат кюфтетата от картофи, докато ги пържите, мазнината трябва да бъде силно сгорещена. В противен случай, картофените кюфтета ще се пропият с мазнина (олио) и освен че ще станат много мазни има голяма вероятност да се разпадат и трошат.

Пържите докато получите златист до леко кафяв цвят и от двете страни. При изваждането на кюфтетата е добре да подложите кухненска хартия в съдът в който ги прибирате, за да може мазнината от тях да се отдели по нея.

Картофените кюфтета може да се сервират с чеснов сос от кисело мляко, чесън и малко майонеза.

Ако ще правите сос, ето и рецептата за класически чеснов сос.

Да ви е сладко!

Картофени кюфтета

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име