Необходими продукти:
- 1/2 кг картофи;
- 1 яйце;
- малко брашно;
- 1/2 лъжичка счукан черен пипер или ситно нарязан магданоз;
- сол на вкус;
- сухар за овалване;
- мазнина за пържене.
Начин на приготвяне на картофени суджучета
Първата стъпка е да сварите картофите в подсолена вода. Когато са вече напълно сварени, ги извадете и обелете внимателно. След това пресовайте обелените картофи докато са все още топли за да получите гладка и кремообразна консистенция.
Към тях добавете яйцето, малко брашно и в зависимост от предпочитанията ви 1/2 лъжички счукан черен пипер или ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Всичко това трябва да се смеси добре, докато не видите че получавате еднородна и мека смес.
След това поръсете работната си повърхност с малко брашно и започнете да оформяте суджуци с дебелина малко по-голяма от палеца. Когато ги оформите, нарежете всяко суджуче на парчета с дължина около 5-6 см. По този начин ще получите малки, но апетитни картофени суджучета.
Оваляйте всяко едно парче в сухар, така че да се покрие добре с хрупкава панировка. След това ги поставете внимателно в сгорещената мазнина, като ги обръщате по време на пържене, за да могат да се сготвят равномерно.
Кратки съвети
- Освен черен пипер и магданоз, можете да прибавите и малко настърган кашкавал или сирене за допълнителен вкус. Така ще направи картофените суджуци още по-ароматни и вкусни.
- Когато оформяте картофени суджучета, направете това с леко намазнени ръце или поръсете сместа с малко брашно, така ще избегнете неприятното залепването.
Виж още: