Почти постно картофено руло с гъби, с изключени на яйцата и маслото, които са от животински произход, но това не му пречи, да се нареди сред претендентите в здравословната кухня за лека и разтоварваща храна, която е особено подходяща след тежки празници и дни на продължително претоварване на организма с месни компоиненти.
Рецепта за картофено руло с гъби
Необходими продукти за 10 порции:
- 2,5 кг. картофи;
- 3 бр. яйца;
- 100 гр. брашно;
- 100 гр. галета;
- 10 гр. сол;
За плънката
- 150 гр. масло;
- 250 гр. лук;
- 400 гр. пресни печурки;
- 160 гр. кашкавал;
- 500 гр. домати;
- 50 гр. магданоз;
- 2 гр. черен пипер;
- 10 гр. сол;
- 4 бр. яйца;
- 1 яйце за намазване;
- 340 гр. домати за гарнитура.
Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват се и се сваряват, след което се минават през преса за картофи или се намачкват добре. Прибавят се яйцата, брашното и част от галетата и настъргания кашкавал. Сместа се посолява и се омесва. Получената смес се разстила върху мокра кърпа на пласт с дебелина 1,5 см. и върху него се поставя плънката, която се приготвя по следния начин:
Нарязаният на дребно лук и нарязаните на филийки гъби се задушават в част от маслото. Прибавят се нарязаните на кубчета твърдо сварени яйца и домати, ситно нарязания магданоз, солта и черния пипер.
С помощта на кърпа картофеният пласт се навива на руло, което се поставя в намазана с масло тава, така че съединения край да остане отдолу. Рулото се намазва с разбитото яйце, поръсва се с останалата част от кашкавала и галетата, полива се с останалото масло, набожда се с вилица на няколко места и се пече на 180 градуса до готовност.
Готовото руло се нарязва на парчета с дебелина около 3 сантиметра и се поднася с домати за гарнитура.
Да ви е сладко!
Други предложения с картофи: Огретен с картофи и сирене и картофи по смолянски.
снимка с илюстративна цел: stock.adobe.com