Картофи по селски (хрупкави и печени на фурна)

Картофи по селски! В един претъпкан свят с рецепти за картофи, които претендират да бъдат „най-добрите“, може да срещнете стотици рецепти, като поне половината от тях

На пръв поглед изглежда като обикновени печени картофи. Но щедрите количества лимонов сок и зехтин, в които са задушени, им придават копринена текстура и цитрусова свежест. Ако търсите лесна и надеждна рецепта за хрупкави картофи по селски на фурна, изпробвайте тази и няма да сгрешите.

Рецепта за хрупкави картофи по селски

Повечето рецепти за печени картофи ще ви насочат просто да овкусите картофите с подправки, да ги оваляте в масло или друга мазнина и да ги изпечете. Това, което отличава тези картофи по селски, е че първо се задушават. Течността създава влажна среда за печене на картофите, като по този начин ги задушава и им придава по-лека, и по-пухкава текстура.

Необходими продукти

  • около 6 средни големи картофи, обелени и нарязани на полумесеци;
  • 1/4 чаша екстра върджин зехтин;
  • 2 супени лъжици сух риган;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
  • 1 чаша вода или бульон;
  • 1/4 чаша лимонов сок;
  • 5 средни скилидки чесън, нарязани на четвъртинки;
  • нарязан пресен магданоз, за ​​гарнитура (по желание).

Как да направите вкусни картофи по селски на фурна

Първо загрейте фурната на 200 градуса, за да можете веднага да сложите картофите да се пекат, когато сте готови с тяхното приготвяне.

Обелете и нарежете картофите на полумесеци, прехвърлете ги в подходяща тава, след което добавете зехтина, ригана, солта и черния пипер. Разбъркайте с ръце, за да покриете всички картофи равномерно.

Смесете водата и лимоновия сок в чашка и добавете сместа в тавата, като я изсипете в ъгъла на съда, за да не отмиете подправките от картофите. Разпръснете чесъна отгоре и покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете 20 минути, след което махнете фолиото и продължете да печете за още 20 минути. След това внимателно разбъркайте картофите, за да се покрият с течността и продължете да печете, докато станат леко златисти, меки и хрупкави и докато по-голямата част от течността се изпари, още около 20 минути (общо около 1 час).

Печени по този начин, тези картофи по селски стават хрупкави отвън и сочни отвътре.

Да ви е сладко!

Не пропускайте и другите ни предложения с картофи:

Картофени кюфтета на фурна

Картофи по смолянски

Запечени картофи

Картофи на фурна

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано