четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоРецептиПостни ястияКартофи по селски (хрупкави...

Картофи по селски (хрупкави и печени на фурна)

Картофи по селски! В един претъпкан свят с рецепти за картофи, които претендират да бъдат „най-добрите“, може да срещнете стотици рецепти, като поне половината от тях

На пръв поглед изглежда като обикновени печени картофи. Но щедрите количества лимонов сок и зехтин, в които са задушени, им придават копринена текстура и цитрусова свежест. Ако търсите лесна и надеждна, вкусна рецепта за картофи по селски, изпробвайте тази и няма да сгрешите.

Рецепта за картофи по селски

Повечето рецепти за печени картофи ще ви насочат просто да овкусите картофите с подправки, да ги оваляте в масло или друга мазнина и да ги изпечете. Това, което отличава тези картофи по селски, е че първо се задушават. Течността създава влажна среда за печене на картофите, като по този начин ги задушава и им придава по-лека, и по-пухкава текстура.

Необходими продукти

  • около 6 средни големи картофи, обелени и нарязани на полумесеци;
  • 1/4 чаша екстра върджин зехтин;
  • 2 супени лъжици сух риган;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
  • 1 чаша вода или бульон;
  • 1/4 чаша лимонов сок;
  • 5 средни скилидки чесън, нарязани на четвъртинки;
  • нарязан пресен магданоз, за ​​гарнитура (по желание).

Как да направите вкусни картофи по селски

Първо загрейте фурната на 200 градуса, за да можете веднага да сложите картофите да се пекат, когато сте готови с тяхното приготвяне.

Обелете и нарежете картофите на полумесеци, прехвърлете ги в подходяща тава, след което добавете зехтина, ригана, солта и черния пипер. Разбъркайте с ръце, за да покриете всички картофи равномерно.

Смесете водата и лимоновия сок в чашка и добавете сместа в тавата, като я изсипете в ъгъла на съда, за да не отмиете подправките от картофите. Разпръснете чесъна отгоре и покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете 20 минути, след което махнете фолиото и продължете да печете за още 20 минути. След това внимателно разбъркайте картофите, за да се покрият с течността и продължете да печете, докато станат леко златисти, меки и хрупкави и докато по-голямата част от течността се изпари, още около 20 минути (общо около 1 час).

Печени по този начин, тези картофи по селски стават хрупкави отвън и сочни отвътре.

Да ви е сладко!

Не пропускайте и другите ни предложения с картофи:

Картофи по смолянски

Запечени картофи

Картофи на фурна

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...