НачалоРецептиПечиваКартофи по смолянски

Картофи по смолянски

Рецепта за картофи по смолянски. Повечето от хората харесват картофите, защото има най-различни начини да се приготвят, вкусни са и засищащи. Те ни носят така нужните въглеходрати и са чудесен начин да се придържаме към здравословен начин на живот.

Картофи по смолянски

Но днес сме подготвили една изключително сполучлива рецепта за запечени картофи на фурна с яйца и млечни продукти, която всъщност е доста калорична, така че имайте това предвид.

Необходими продукти

Описаните продукти са за около 10 порции, но винаги може да ги намалите пропорционално (или пък увеличите).

  • 2 кг. картофи;
  • 200 гр. масло;
  • 5 бр. яйца;
  • 150 гр. кашкавал;
  • 15 гр. сол;
  • 2 гр. черен пипер;
  • 50 гр. брашно;
  • 400 гр. кисело мляко.

Как да направите картофи по смолянски

Измивате картофите и ги сварявате в подсолена вода. Отцеждате ги и ги обелвате, докато са топли, а когато изстинат ги настъргвате на едро ренде. Разбивате маслото  и към него при непрекъснато бъркане прибавяте един по един жълтъците.

След това прибавяте част от настъргания кашкавал, разбитите на сняг белтъци, брашното, черният пипер и настърганите картофи.

Сместа се разбърква леко, за да остане еднородна и се пресипва във форма или тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Печете в умерена фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Може да поднесете с кисело млако или със салата, според сезона.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за картофи по смолянски ви е допаднала, разгледайте и другите ни предложения за запекана с картофи и шунка или пък запеканка с картофи и сметана.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...