Рецепта за картофи по смолянски. Повечето от хората харесват картофите, защото има най-различни начини да се приготвят, вкусни са и засищащи. Те ни носят така нужните въглеходрати и са чудесен начин да се придържаме към здравословен начин на живот.
Картофи по смолянски
Но днес сме подготвили една изключително сполучлива рецепта за запечени картофи на фурна с яйца и млечни продукти, която всъщност е доста калорична, така че имайте това предвид.
Необходими продукти
Описаните продукти са за около 10 порции, но винаги може да ги намалите пропорционално (или пък увеличите).
- 2 кг. картофи;
- 200 гр. масло;
- 5 бр. яйца;
- 150 гр. кашкавал;
- 15 гр. сол;
- 2 гр. черен пипер;
- 50 гр. брашно;
- 400 гр. кисело мляко.
Как да направите картофи по смолянски
Измивате картофите и ги сварявате в подсолена вода. Отцеждате ги и ги обелвате, докато са топли, а когато изстинат ги настъргвате на едро ренде. Разбивате маслото и към него при непрекъснато бъркане прибавяте един по един жълтъците.
След това прибавяте част от настъргания кашкавал, разбитите на сняг белтъци, брашното, черният пипер и настърганите картофи.
Сместа се разбърква леко, за да остане еднородна и се пресипва във форма или тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Печете в умерена фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Може да поднесете с кисело млако или със салата, според сезона.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за картофи по смолянски ви е допаднала, разгледайте и другите ни предложения за запекана с картофи и шунка или пък запеканка с картофи и сметана.