Карфиол на фурна – класическа рецепта

Освен че му е сезон на цветното зеле, ястието карфиол на фурна е предпочитано за вечеря, тъй като се приготвя за нула време и не изисква особена подготовка. Разбира се става и за похапване по-всяко време, но предвид че вечерите е редно да са по-леко, това го прави изключително подходящ.

Ще са ви нужни само няколко продукта и да грабнете една глава карфиол от пазара на връщане от работа. От супермаркета ви трябва малко готварска сметана, 200гр кашкавал и няколко яйца.

Карфиол на фурна

Карфиолът, със своя нежен и земен вкус, често присъства в нашите кулинарни експерименти. Днес ще ви покажем един неустоим начин да го приготвите вкусен карфиол на фурна с яйца, сметана и кашкавал. Подгответе се да направите една вкусна рецепта за по-малко от час.

Необходими продукти

  • 1 кг. карфиол (1 средна глава);
  • 200 гр. кашкавал;
  • 5 бр. яйца;
  • 250 гр готварска сметана;
  • бял пипер;
  • сол (на вкус);
  • индийско орехче.

Начин на приготвяне

Измивате добре карфиола и го начупвате на розички. Може и да го бланширате за 10 минути по желание в подсолена вода, но ние пробвахме този начин и накрая стои воднист в запеканката, затова леко го запарихме във фурна за 10 минути под фолио за да поомекне.

Разбърквате готварската сметана заедно с 5-те яйца, добавят белия пипер, индийското орехче, сол на вкус и предварително настъргания кашкавал.

Следва да сложите карфиола в тавичка и да го полеете със сместа. За по-добър резултат може да го омешате за да се разпредели сметаната, кашкавала и яйцата равномерно навсякъде.

Печете за 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса или до зачервяване на карфиола, като внимавате да не прегори.

Да ви е сладко!

За декорация може да гарнирате с магданоз или свеж копър.

Надяваме се и вашият карфиол на фурна да е станал толкова сполучлив, а ние ще го опитаме след малко, макар да знаем, че след толкова опити подобни рецепти винаги се е получавало едно вкусно и здравословно ястие.

Карфиол на фурна

Карфиолът, като основна съставка, се превръща в нежен и първокласен деликатес, а сметаната и яйцата добавят кремообразна текстура и богат вкус. Тази рецепта не само ще задоволи вашите вкусови предпочитания, но и ще ви напомни, че не е нужно изключително умение и опит за да направите нещо толкова вкусно.

Не се колебайте да я пробвате и да споделите в коментарите по долу в страницата. Вкусът на този карфиол на фурна няма да ви остави равнодушни.

Прегледайте още една рецепта за пресни кръстоцветни зеленчуци, но този път с прясно зеле.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име