Освен че му е сезон на цветното зеле, ястието карфиол на фурна е предпочитано за вечеря, тъй като се приготвя за нула време и не изисква особена подготовка. Разбира се става и за похапване по-всяко време, но предвид че вечерите е редно да са по-леко, това го прави изключително подходящ.
Ще са ви нужни само няколко продукта и да грабнете една глава карфиол от пазара на връщане от работа. От супермаркета ви трябва малко готварска сметана, 200гр кашкавал и няколко яйца.
Карфиол на фурна - бърза рецепта за питателна вкусотия
Необходими продукти
- 1 кг. карфиол (1 средна глава)
- 200 гр. кашкавал
- 5 бр. яйца
- 250 гр готварска сметана
- бял пипер
- сол (на вкус)
- индийско орехче
Начин на приготвяне
- Измивате добре карфиола и го начупвате на розички. Може и да го бланширате за 10 минути по желание в подсолена вода, но ние пробвахме този начин и накрая стои воднист в запеканката, затова леко го запарихме във фурна за 10 минути под фолио за да поомекне.
- Разбърквате готварската сметана заедно с 5-те яйца, добавят белия пипер, индийското орехче, сол на вкус и предварително настъргания кашкавал.
- Следва да сложите карфиола в тавичка и да го полеете със сместа. За по-добър резултат може да го омешате за да се разпредели сметаната, кашкавала и яйцата равномерно навсякъде.
- Печете за 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса или до зачервяване на карфиола, като внимавате да не прегори.
Надяваме се и вашият карфиол на фурна да е станал толкова сполучлив, а ние ще го опитаме след малко, макар да знаем, че след толкова опити подобни рецепти винаги се е получавало едно вкусно и здравословно ястие.
Карфиолът, като основна съставка, се превръща в нежен и първокласен деликатес, а сметаната и яйцата добавят кремообразна текстура и богат вкус. Тази рецепта не само ще задоволи вашите вкусови предпочитания, но и ще ви напомни, че не е нужно изключително умение и опит за да направите нещо толкова вкусно.
Не се колебайте да я пробвате и да споделите в коментарите по долу в страницата. Вкусът на този карфиол на фурна няма да ви остави равнодушни.
Прегледайте още една рецепта за пресни кръстоцветни зеленчуци, но този път с прясно зеле.