Кедрови ядки – ползи и вреди

Смешното при така наречените кедрови ядки е, че те всъщност изобщо не са ядки. Кедровите ядки  са семената на борови дървета (най-често от сибирски бор) и обикновено могат да бъдат намерени в боровите шишарки.

Кедровите ядки не са толкова разпространени, колкото другите ядки, но търсенето им все още е високо в много индустрии, включително петрол, напитки, сладкарски изделия и пекарни. Тези кремообразни ядки са родом от горите на Китай, Пакистан, Северна Корея и Русия. Тези кедрови ядки нуждаят от около година и половина, за да узреят, но при неблагоприятни условия може да отнеме двойно повече време. Хората отделят ядките или семената от шишарката на ръка. След продължителен труд по белене получавате тези безглутенови и вкусни ядки.

Освен ако не сте алергични, кедровите ядки могат да бъдат здравословна добавка към вашата диета. Освен орехов вкус, те предлагат и няколко предимства. Например, те повишават енергията, потискат апетита, контролират кръвната захар и подобряват здравето на зрението. И благодарение на своите витамин Е и антиоксидантни свойства, кедровите ядки могат да подхранват и овлажняват кожата.

Хранителен профил на кедрови ядки

Кедровите ядки, малките семена на боровото дърво, съдържат много полезни вещества, предлагайки изобилие от макронутриенти и основни витамини и минерали, благоприятни за здравето.

Макронутриенти и калории

Протеин: Кедровите ядки са добър източник на протеини, които са основни за възстановяването и растежа на мускулите.

Фибри: Тези ядки съдържат диетични фибри, полезни за здравето на храносмилането и поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Мазнини: Те са богати на здравословни мазнини , предимно мононенаситени и полиненаситени мазнини, за които е известно, че поддържат здравето на сърцето.

Въглехидрати: Кедровите ядки имат ниско съдържание на въглехидрати, като наличието на сложни въглехидрати осигурява стабилно освобождаване на енергия.

По отношение на калориите, кедровите ядки са енергийно плътни, което означава, че осигуряват голям брой калории спрямо размера на порцията, поради високото си съдържание на мазнини.

Таблица със съдържание на макроси в 100 гр кедрови ядки

Калории/макроелемент На порция На 100 гр
Калории 188 ккал 673 ккал
въглехидрат 3,7 гр 13,1 гр
  – Фибри 1,0 гр 3,7 гр
  – Захар 1,0 гр 3,6 гр
Дебел 19,2 гр 68,4 гр
Наситените мазнини 1,4 гр 4,9 гр
Мононенаситени мазнини 5,3 гр 18,8 гр
Полиненаситени мазнини 9,5 гр 34,1 гр
  – Омега 3 31,4 мг 112 мг
  – Омега-6 9410 мг 33606 мг
Протеин 3,8 гр 13,7 гр

 

Таблица със съдържание на витамини и минерали в 100 гр кедрови ядки за препоръчителен дневен прием в проценти

Калории/макроелемент На 100 гр 
Витамин К1 67%
Витамин E 47%
Витамин B1 24%
Витамин B3 22%
Витамин B2 13%
Фолиева киселина 8%
Витамин B6 5%
Витамин B5 3%
Витамин А 1%
Витамин Ц 1%

 

Витамини и минерали

Витамин Е: Те са отличен източник на витамин Е, мощен антиоксидант, важен за здравето на кожата и имунната функция.

Желязо: Тези ядки допринасят за дневната нужда от желязо, което е от решаващо значение за транспорта на кислород и енергийния метаболизъм.

Магнезий: Кедровите ядки се отличават със съдържанието си на магнезий, което поддържа множество физиологични процеси, включително нервната функция и регулирането на кръвната захар.

Цинк: основен минерал, открит в ядките, цинкът играе жизненоважна роля в подкрепата на имунната система.

Манган: Необходим за развитието на костите и ензимната функция, манганът присъства в изобилие в кедровите ядки.

Витамин К: Важен за съсирването на кръвта и здравето на костите, кедровите ядки са добър източник на витамин К.

Мед: Те също са с високо съдържание на мед, подпомагайки образуването на червени кръвни клетки и поддържайки здрави нерви.

Калий: Минерал, който участва в работата на сърцето и мускулите, калият се намира в умерени количества в кедровите семена.

Фосфор: Този минерал, присъстващ в кедровите семена, е от съществено значение за образуването на кости и зъби.

Витамини като витамин А, витамин В комплекс (включително ниацин , рибофлавин , фолиева киселина и тиамин ) се намират допълнително в по-малки количества, допринасяйки за цялостните хранителни ползи като подобряване на зрението и производство на енергия.

Калцият, въпреки че не е толкова преобладаващ в тези ядки, колкото в млечните продукти, все пак допринася за здравето на костите.

Въпреки малкия си размер, са изчерпателен източник на много хранителни вещества, необходими за поддържане на добро здраве.

Ползи от кедрови ядки

Кедрови ядки

Кедровите ядки са питателна добавка към диетата, предлагаща набор от ползи за здравето от поддържане на здравето на сърцето до регулиране на нивата на кръвната захар. Те са пълни със здравословни мазнини, антиоксиданти и основни витамини и минерали, което подчертава тяхната стойност в една балансирана диета.

Подобряват функциите на сърцето

Кедровите ядки съдържат мононенаситени и полиненаситени мастни киселини , включително омега-3 мастни киселини , за които е известно, че поддържат здравето на сърцето. Те могат да допринесат за поддържането на здравословни нива на холестерола, с потенциал за понижаване на LDL (лошия холестерол) и повишаване на HDL (добрия холестерол). Тази комбинация може да намали риска от сърдечни заболявания .

Контролират теглото

С високо съдържание на фибри и протеини, кедровите ядки могат да помогнат за регулиране на теглото , като насърчават усещането за ситост, което помага за потискане на апетита . Ненаситените мазнини в кв семената също допринасят за ситостта , което ги прави полезна закуска за тези, които искат да поддържат здравословно тегло.

Кедрови ядки регулират на кръвната захар

Консумацията на кедрови ядки може да помогне за регулиране на кръвната захар. Съдържанието на здравословни мазнини и магнезий може да играе роля в подобряването на реакцията на тялото към инсулина , което е от решаващо значение за хората с диабет.

Имат антиоксидантни свойства

Кедровите ядки се гордеят с високо съдържание на антиоксиданти като витамин Е, които помагат в борбата с оксидативния стрес в тялото. Антиоксидантите в тях могат да помогнат за намаляване на възпалението и защита срещу увреждане на клетките.

Ядките от сибирски бор заздравяват костите

Те са добър източник на калций и магнезий , минерали от съществено значение за здравината и плътността на костите. Включването на кедрови ядки в диетата поддържа цялостното здраве на костите, като помага за предотвратяване на дегенеративни състояния на костите.

Кедрови ядки подобряват кожата и зрението

Богати на витамин Е , цинк и антиоксиданти като лутеин и зеаксантин , кедровите ядки могат да поддържат здравето на кожата, като предпазват от UV увреждане и стресови фактори от околната среда. За очите тези хранителни вещества помагат за предотвратяване на дегенерация на макулата , като насърчават дългосрочното здраве на очите.

Вреди от кедрови ядки

Има някои предпазни мерки и странични ефекти, с които трябва да сте запознати, преди да консумирате кедрови ядки. Те включват:

Може да влошат възпаление

Ядките от сибирски бор могат да влошат медицински състояния като артрит или възпалително заболяване на червата, тъй като съдържат омега-6 мастни киселини под формата на линолова киселина, която увеличава възпалението, когато се яде в големи количества. Ето защо е важно да не купувате добавки, съдържащи големи количества от това масло, ако страдате от някакво състояние. Яденето на кедрови ядки в умерени количества едва ли ще бъде проблем.

Може да предизвикат алергични реакции

Точно както другите видове ядки, кедровите ядки могат да причинят алергични реакции при някои хора. Ефектите от алергичната реакция включват ( 10 ):

  • главоболие;;
  • лошо храносмилане
  • гадене;
  • повръщане;
  • копривна треска;
  • сърбеж;
  • недостиг на въздух;
  • подуване на езика и гърлото;

Кедровите ядки са висококалорични

Има приблизително 673 ккал в 100 грама порция от тези семена. Ако ги ядете като лека закуска, важно е да консумирате правилното количество, за да избегнете напълняване от прием на твърде много калории, което може да доведе до други странични ефекти, които ще ви затруднят да останете здрави. Обичайният препоръчителен размер на порция на повечето ядки е около 30 грама или малка шепа.

Здравословни рецепти с кедрови ядки

Кедрови ядки

Песто сос

1/3 ч.ч. кедрови ядки (препечени);
2 ч.ч. листа от босилек;
1/4 ч.ч. пармезан (настърган);
1 с.л. лимонов сок;
2 скилидки чесън (едро нарязани):
1/2 ч.л. сол;
1/3 ч.ч. екстра върджин зехтин: 1/3 чаша.

Смесете препечените кедрови ядки, листата босилек, пармезана, лимоновия сок, чесъна и солта. Бавно добавяйте зехтина. Добавете още пармезан, ако предпочитате по-кремообразно песто. Пасирайте всчико това до креомобразна консистенция. Можете да добавите сол според горчивината на листата босилек. Можете да съхранявате останалото песто в хладилник до една седмица.

Кисело мляко с кедрови ядки

Тази бърза и лесна рецепта за кисело мляко с кедрови семена и подправки със сигурност ще бъде нов здравословен фаворит за рецепта във вашата кухня.

  • 1 ч.ч. кисело мляко;
  • ½ ч.ч. банан;
  • ¼ ч.ч. нар;
  • 2 с.л. кедрови ядки;
  • ¼ ч.л. канела;
  • 1 ч.л. мед.

добавете  киселото мляко в купа. Отгоре поръсете с нарязан банан, нар, кедрови ядки, подправки и подсладител по избор.

Вместо заключение

Кедровите ядки са богати на аминокиселини, витамин Е, желязо, магнезий, антиоксиданти и цинк. Що се отнася до гъвкавостта, можете да използвате кедровите ядки за всичко. Те също са чудесен вариант за храна без глутен. Въпреки че кедровите ядки са скъпи, техният ценен списък от хранителни вещества ги прави достойно допълнение към вашата диета.

От здравословна гледна точка кедровите ядки поддържат сърцето здраво, обогатяват ви със стабилизиращ настроението магнезий, контролират кръвната захар и подобряват зрението. Освен това тези ядки потискат апетита ви, като ви предпазват от консумация на допълнителни калории, което води до наддаване на тегло. Кедровите ядки могат да бъдат добър избор за тези, които са на път да отслабнат.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано