Рецептата използва достъпни съставки, които обикновено се намират във всяка кухня, така че едва ли ще се наложи разходка до магазина.
Необходими продукти
- едно яйце
- чаша захар
- чаша кисело мляко
- половин чаша олио
- 2 чаши брашно (пресято за по-пухкав вид на кекса)
- ч чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 ванилия за аромат
По желание: какао, сушени плодове или орехи за по-богат вкус
Ето как да приготвите кекс с едно яйце
В дълбока купа разбийте яйцето със захарта, докато получите пухкава смес. Добавете киселото мляко и содата, след което оставете да шупне за няколко минути. Постепенно добавете олиото и ванилията, като разбърквате непрекъснато.
Накрая прибавете брашното на порции, за да избегнете образуването на бучки. Получената смес трябва да бъде гладка и леко гъста.
За да направите кекса по-интересен, можете да добавите малко какао. Смесете малка част от кексовата каша с какао за постигане на мраморен ефект. Стафиди, сушени череши или кайсии, също ще придадат сладост и текстура. Орехи нарязани на ситно ще обогатят вкуса.
Загрейте фурната на 180 градуса и намажете формата за кекс с масло, а след това я поръсете с брашно или използвайте хартия за печене. Пресипете кашата във формата и я изравнете. Печете около 35-40 минути на 180 градуса или до готовност. Проверявайте с клечка за зъби, ако излиза суха, вашият кекс с едно яйце ще бъде готов.
Оставете кекса да се охлади напълно, преди да го извадите от формата. Сто това може да го поръсите с пудра захар за завършек или да го сервирате с топка сладолед.
Полезни съвети
Ако нямате кисело мляко, можете да го замените с айран или вода, смесена с малко лимонов сок.
Използвайте силиконова форма за по-лесно изваждане.
Кексът остава свеж няколко дни, ако го съхранявате в плътно затворен съд, като най-удачно е пластмасова кутия.
Този кекс с едно яйце е истинско вдъхновение за всички, които обичат домашно приготвените десерти. Лесен за изпълнение и невероятно вкусен, той е перфектен избор за семейна закуска, следобедно кафе или като десерт за гости. Тази рецепта доказва, че дори с ограничен брой продукти и едно единствено яйце може да се създаде нещо изключително вкусно.
Виж още: