Кекс с едно яйце

Кекс с едно яйце е чудесен избор за семпла и икономична рецепта, която не изисква много съставки, но не отстъпва по нищо на други другите кексове.

Този кекс е подходящ както за начинаещи в кухнята, така и за опитни домакини, които търсят лесно решение за приготвяне на домашно изпечен сладкиш.

Рецептата използва достъпни съставки, които обикновено се намират във всяка кухня, така че едва ли ще се наложи разходка до магазина.

Необходими продукти

  • едно яйце
  • чаша захар
  • чаша кисело мляко
  • половин чаша олио
  • 2 чаши брашно (пресято за по-пухкав вид на кекса)
  • ч чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 ванилия за аромат

По желание: какао, сушени плодове или орехи за по-богат вкус

Ето как да приготвите кекс с едно яйце

В дълбока купа разбийте яйцето със захарта, докато получите пухкава смес. Добавете киселото мляко и содата, след което оставете да шупне за няколко минути. Постепенно добавете олиото и ванилията, като разбърквате непрекъснато.

Накрая прибавете брашното на порции, за да избегнете образуването на бучки. Получената смес трябва да бъде гладка и леко гъста.

За да направите кекса по-интересен, можете да добавите малко какао. Смесете малка част от кексовата каша с какао за постигане на мраморен ефект. Стафиди, сушени череши или кайсии, също ще придадат сладост и текстура. Орехи нарязани на ситно ще обогатят вкуса.

Загрейте фурната на 180 градуса и намажете формата за кекс с масло, а след това я поръсете с брашно или използвайте хартия за печене. Пресипете кашата във формата и я изравнете. Печете около 35-40 минути на 180 градуса или до готовност. Проверявайте с клечка за зъби, ако излиза суха, вашият кекс с едно яйце ще бъде готов.

Оставете кекса да се охлади напълно, преди да го извадите от формата. Сто това може да го поръсите с пудра захар за завършек или да го сервирате с топка сладолед.

Полезни съвети

Ако нямате кисело мляко, можете да го замените с айран или вода, смесена с малко лимонов сок.

Използвайте силиконова форма за по-лесно изваждане.

Кексът остава свеж няколко дни, ако го съхранявате в плътно затворен съд, като най-удачно е пластмасова кутия.

Този кекс с едно яйце е истинско вдъхновение за всички, които обичат домашно приготвените десерти. Лесен за изпълнение и невероятно вкусен, той е перфектен избор за семейна закуска, следобедно кафе или като десерт за гости. Тази рецепта доказва, че дори с ограничен брой продукти и едно единствено яйце може да се създаде нещо изключително вкусно.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано