Пухкав кекс с кисело мляко – рецепта с бакпулвер и орехи

Скадкото изкушение кекс с кисело мляко, е един от онези вълшебни сладкиши, които успяват да въздействат на всичките ни сетива – от аромата до вкуса. Този пухкав десерт представлява съчетание от нежна текстура и сладост поднесени от креативността ни и възможностите за вариации.

В рецептата за кекса се съчетават съставки като брашно, захар, яйца,  масло и разбира се кисело мляко, които са подходящи за тази пухкава наслада.

Рецепта за кекс с кисело мляко – пухкава наслада

В тази кулинарна статия ще ви представим рецепта за кекс с кисело мляко – от основните съставки до техниките за подготовка и изпичане. Това е възможност да се потопите в света на сладкишите и да създадете магия във вашата кухня. Независимо дали го сервирате сутрин, като част от ароматното си кафе или го предлагате на гости, кексът е вечен класически сладкиш, който ще ви накара да се усмихнете.

Тази рецепта е за обикновен кекс с бакпулвер, сода и ванилия, но сме добавили и орехи за повече текстура, както и ароматни съставки, като лимон и портокал.

кекс с кисело мляко

Необходими продукти за кекса

  • кисело мляко – половин кофичка;
  • 5 яйца;
  • 320 гр. захар;
  • 150 мл. олио;
  • 350 гр. брашно;
  • 50 гр. смлени или нарязани на ситно орехи;
  • 1 бакпулвер;
  • 1 ч.л. сода за хляб;
  • 1 с. л. какао (равна);
  • 1 пакетче ванилия;
  • настъргана кора от лимон или портокал;

Начин на приготвяне на кекс с кисело мляко и орехи

кекс с кисело мляко

  • Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме към тях киселото мляко, в което предварително сме сложили содата и бакпулвера. След това прибавяме олиото.
  • Отделяме от брашното 1 супена лъжица и я разбъркваме с орехите и лимоновата (портокалова) кора.
  • Към яйчената смес прибавяме постепенно от брашното, докато се усвои нацяло. Прибавяме ванилията и ореховата смес, като бъркаме с дървена лъжица или шпатула.
  • Отделяме една малка купичка от сместа и прибавяме какаото и разбъркваме добре.
  • Подготвяме си формата за кекс, като я намазваме с олио или масло и я поръсваме с брашно. Изсипваме половината от готовата смес във формата, след това какаовата смес и накрая останалата част от сместа.

Печете вашия кекс с кисело мляко, в предварително загрята долна фурна, с вентилатор около 20 минути на 180 градуса. След това още 20 минути допичаме на горна и долна фурна с вентилатор.

Бон апети!

Тази рецепта за кекс с кисело мляко е изпитана и проверена, направен с любов и грижа към детайлите. От избора на съставките до начина на смесване и печене, всеки етап е важен за постигането на желания резултат – вкусен, мек и пухкав кекс, който да придава моменти на наслада

Може да го сервирате на семейни събирания и рождени дни, на кафе или просто да го  похапвате между хранения. Този десерт е по-повече от сладкищш – той е начин да споделяме обич и топлина с тези, които обичаме. Със своята универсалност и вариативност, кексът ни позволява да изразим себе си и да създадем вкусове, които носят радост и удовлетворение.

Виж още: Рецепта за бърз и лесен кекс

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано
6 коментари
  1. Искам да попитам този кекс не може ли да се пече за 40 мин. във фурната направо без долен реотан.

  2. Здравейте, всяка фурна пече различно. Ако сте пекли кекс и ви е сполучлив и този ще стане.

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

error: Ууупс