Скадкото изкушение кекс с кисело мляко, е един от онези вълшебни сладкиши, които успяват да въздействат на всичките ни сетива – от аромата до вкуса. Този пухкав десерт представлява съчетание от нежна текстура и сладост поднесени от креативността ни и възможностите за вариации.
В рецептата за кекса се съчетават съставки като брашно, захар, яйца, масло и разбира се кисело мляко, които са подходящи за тази пухкава наслада.
Рецепта за кекс с кисело мляко – пухкава наслада
В тази кулинарна статия ще ви представим рецепта за кекс с кисело мляко – от основните съставки до техниките за подготовка и изпичане. Това е възможност да се потопите в света на сладкишите и да създадете магия във вашата кухня. Независимо дали го сервирате сутрин, като част от ароматното си кафе или го предлагате на гости, кексът е вечен класически сладкиш, който ще ви накара да се усмихнете.
Тази рецепта е за обикновен кекс с бакпулвер, сода и ванилия, но сме добавили и орехи за повече текстура, както и ароматни съставки, като лимон и портокал.
Необходими продукти за кекса
- кисело мляко – половин кофичка;
- 5 яйца;
- 320 гр. захар;
- 150 мл. олио;
- 350 гр. брашно;
- 50 гр. смлени или нарязани на ситно орехи;
- 1 бакпулвер;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1 с. л. какао (равна);
- 1 пакетче ванилия;
- настъргана кора от лимон или портокал;
Начин на приготвяне на кекс с кисело мляко и орехи
- Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме към тях киселото мляко, в което предварително сме сложили содата и бакпулвера. След това прибавяме олиото.
- Отделяме от брашното 1 супена лъжица и я разбъркваме с орехите и лимоновата (портокалова) кора.
- Към яйчената смес прибавяме постепенно от брашното, докато се усвои нацяло. Прибавяме ванилията и ореховата смес, като бъркаме с дървена лъжица или шпатула.
- Отделяме една малка купичка от сместа и прибавяме какаото и разбъркваме добре.
- Подготвяме си формата за кекс, като я намазваме с олио или масло и я поръсваме с брашно. Изсипваме половината от готовата смес във формата, след това какаовата смес и накрая останалата част от сместа.
Печете вашия кекс с кисело мляко, в предварително загрята долна фурна, с вентилатор около 20 минути на 180 градуса. След това още 20 минути допичаме на горна и долна фурна с вентилатор.
Бон апети!
Тази рецепта за кекс с кисело мляко е изпитана и проверена, направен с любов и грижа към детайлите. От избора на съставките до начина на смесване и печене, всеки етап е важен за постигането на желания резултат – вкусен, мек и пухкав кекс, който да придава моменти на наслада
Може да го сервирате на семейни събирания и рождени дни, на кафе или просто да го похапвате между хранения. Този десерт е по-повече от сладкищш – той е начин да споделяме обич и топлина с тези, които обичаме. Със своята универсалност и вариативност, кексът ни позволява да изразим себе си и да създадем вкусове, които носят радост и удовлетворение.
Виж още: Рецепта за бърз и лесен кекс