Когато става въпрос за домашни сладкиши, малко рецепти могат да се похвалят с такава универсалност и популярност, както кекс с прясно мляко. Този класически десерт не само носи със себе си носталгичен вкус от детството, но и предлага безкрайни възможности за вариации и импровизации в кухнята. Перфектен пример е за това как само няколко обикновени съставки, събрани в една рецепта, могат да създадат изключително вкусно и ароматно сладко изкушение.
Пухкав кекс с прясно мляко
Прясното мляко, основна съставка в този вид кекс, придава на сместа неповторима мекота, които правят кекса особено особено вкусен. Млякото също така допринася за нежния и кремообразен вкус на сладкиша. В комбинация с яйца, захар, брашно и малко масло ще получите един страхотен десерт. Ето и какво ще ви трябва:
Необходими продукти
- 5 яйца;
- 2 чаши захар;
- 4 чаени чаши брашно (приблизително);
- 1 бакпулвер;
- 1/2 лъжичка амонячна сода;
- 2 чаши прясно мляко;
- 1 пакетче масло (125 гр);
- ванилия или лимон;
- 1-2 лъжици какао.
Начин на приготвяне
За да направите вкусен и пухкав кекс с прясно мляко следвайте стъпките по-долу без да сменяте реда.
Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно и се разбиват, а амонячната сода се разваря в млякото и се прибавя към сместа.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се прибавя, ванилията и лимоновата кора се добавят с леко разбъркване.
От така приготвената смес се отделя 1 ч.ч. чаша настрани, в която се слага какаото.
В останалата смес (бялата) се добавят още 2 лъжици брашно. Сместа е достатъчна за две кексови форми. Формата се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Изсипва се част от бялата смес и се разпределя равномерно. Върху нея се добавя кафявата смес с какаото. Разпределя се равномерно с шпатула, за да се получат фигури и се залива с останалата бяла смес.
Пече се в умерено силна фурна за около час.
КЕКС СЪС СУХО МЛЯКО
Същия кекс, може да се приготви вместо с прясно мляко и със сухо мляко.
Четири лъжици сухо мляко се разварят в 300 мл хладка вода до получаването на гладка смес. Прибавят се още 100-150 мл вода и сместа се кипва.
Охлажда се и се използва вместо млякото. Приготвената смес може да се използва и за направата на мраморен кекс, като сместа се разделя на две части. В едната се слага 3 – 4 лъжици какао.
Във формите се слага с лъжица от бялата и какаовата смес, като се редуват – кафява, бяла, кафява и т.н., докато се изразходва цялата сместа. Отгоре се разменят местата – където има бяла смес, се слага кафява.
Същите продуктите могат да се използват и за направата на орехов кекс с прясно мляко. Вместо 4 чаши брашно се слагат 2 1/2 чаши и останалото количество брашно се заменя с млени орехи. Добавят се и 1-2 лъжици ром, а какао не се слага.
Да ви е сладко!
Не пропускайте и другите ни предложения за лесен кекс: