Сладкишът кекс с тиква е чудесно допълнение към сладките изкушения за парника на Вси светии, или както повечето хора наричат този ден днес, Хелоуин. Есента носи със себе си не само прекрасни пейзажи с разноцветни листа и чист въздух, но и изобилие от сезонни продукти, които са чудесно допълнение към рецептите.
Един от най-обичаните продукти през есента е тиквата, която може да се използва за най-различни рецепти, както и днес ще употребим в сладкото изкушение – пухкав кекс с тиква, орехи и канела.
В тази статия ще ви представим една непреходна класика, а именно -тиквен кекс, (настъргана), която не само ще ви зарадва с невероятния си вкус, но и е перфектно предложение за лакомство към наближаващия празник.
Пухкав кекс с тиква
Този десерт с настъргана тиква, канела и орехи е идеален за празника Вси светии, а ароматът на канела и ще ви зареди с приятното настроение, прехождащо зимните празници.
Необходими продукти
- 220 гр. брашно (бяло);
- 3 ч.ч. тиква (настъргана);
- 1 ч.л. канела;
- 50 гр. орехи (настъргани);
- 60 гр. краве масло;
- 70 гр. захар;
- 2 яйца;
- 1 бакпулвер;
- 1 щипка сол.
Рецепта за пухкав кекс с настъргана тиква
Този десерт с настъргана тиква, канела и орехи е идеален за празника Вси светии, а ароматът на канела и ще ви зареди с приятното настроение, прехождащо зимните празници.
Начин на приготвяне
Първо разтопявате масло около 50-60гр краве масло, към което прибавяте захарта и разбивате до получаване на кремообразна консистенция. Към така получената чуквате 2 яйца и разбивате отново.
Пресявате брашното и добавяте 1 пакетче бакпулвер, щипка сол, разбърквате леко и прибавяте към сместа с яйцата. Прибавяте и предварително настърганата тиква, смесвате добре и най-накрая прибавяте канелата и смлените орехи.
Отново разбърквате добре и изсипвате в тавичка или форма за печене.
Печете вашия кекс с тиква в предварително загрята фурна на 180 гр за около 50-60 минути или докато клечката за тесто излезе чиста след пробождане в средата на кекса.
След като кекса е готов, изваждате от фурната и оставяте да изстине преди да го нарежете и сервирате.
Да ви е сладко!
Кексът с настъргана тиква е наистина едно вълшебство за деня на Вси светии. Този десерт е идеален за споделяне с приятели и семейство, а ароматът на канела в допълнение с прясната тиква ще ви накара да се потопите в атмосферата на есента. Не забравяйте да го поднесете с гореща чаша чай или кафе за пълен завършек.
Ако вече сте направили тази рецепта, не забравяйте да напишете отзиви в коментарите по-долу.
На вашето внимание предлагаме още един вариант за класически бърз и лесен кейк с глазура, както и трети вариант за кекс, но този път с кисело мляко.
Ако сте любители на сушените плодове, ето и тази рецепта за плодов кейк.
И тъй като ябълките също са сезонен плод и есента е точно времето, когато се обират, ви предлагаме уникална и изпитана рецепта за ябълков сладкиш.