Кекс с ябълки и орехи – изпитана рецепта за уникален сладкиш. Събота и неделя е времето за почивка и нещо сладко, затова какво по-добро време да завъртите един кекс с няколко ябълки, орехи и добавени бисквити.
Кекс с ябълки и орехи
Някои казват на този кекс сладкиш с ябълки, но всичко зависи от формата според нас и мислим че и двете понятия правилно описват това сладко изкушение. В крайна сметка думата кекс идва от английската дума cake и немската keks, което пък означава тестен сладкиш.
Необходими продукти за кекса
- 125 гр краве масло;
- 50гр орехи (може и смлени)
- бисквити (ванилия, най-добре става с Роден край);
- 7-8 ябълки (средни по големина).
За сместа за кекса
- 5 яйца;
- 100 мл олио;
- 2 ч.ч. брашно;
- 1 бр. ванилия;
- 1бр бакпулвер;
- 30мл топла вода.
Ето как се прави кекс с ябълки и орехи
В тава разтопявате малко повече от половин пакетче масло (около 70 гр). Подреждате един ред бисквити, така че да покрият дъното.
Нарязвате ябълка на шайби или тънки резени (около 5мм) и нареждате един ред с тях. Поръсвате с нарязаните на ситно орехи (може и да ги смелите по желание) и прибавяте останалото масло нарязано на малки парченца отгоре.
Когато сте приключили с реденето, трябва да приготвите смес, с която да залеете всичко това в тавата.
Добавяте и брашното (предварително пресято), ванилията и бакпулвера. Към разбитите яйца и захарта прибавяте сухата смес, като слагате и 30мл топла вода. Всичко това разбърквате добре на ръка и изливате в тавичката.
Печете на 180 градуса до пълното опичане на вашия кекс с ябълки и орехи. Може да украсите с пудра захар или с друго по ваше желание.
Не пропускайте да прегледайте още една подобна рецепта за бърз и лесен кекс, но без орехи, както и този невероятно вкусен кекс с тиква.