Киевска салата (салата Киев). Украинската кухня е известна със своите богати и вкусни ястия, които са пълни със сезонни продукти и автентични вкусове. Едно от най-популярните и обичани ястия от украинската гастрономия е киевската салата.
Киевската салата е популярна не само в Украйна, но и в много други страни, където се наслаждават на разнообразието от вкусове и текстури, които тази салата предлага. Тя е идеална за специални поводи, семейни обеди или просто за да се насладите на изискана и вкусна закуска.
Съчетавайки свежи съставки с характерните аромати на украинската кухня, киевската салата предлага комбинация от кремообразна текстура, сочния вкус на пилешкото месо и ароматните подправки. Салатата може да се приготви по различни начини, като всеки готвач може да добави своята лична нотка към рецептата.
Рецепта 1: Киевска салата
Следвайки простата рецепта за киевска салата и използвайки качествени съставки, ще можете да създадете вкусно и автентично украинско ястие, което ще впечатли вашите гости и ще ви донесе удоволствие от кулинарното творчество. Нека вкусът и ароматът на украинската кухня оживеят у вас с тази киевска салата.
Необходими продукти за салатата:
- Зеле – 1 малка глава;
- Ябълки – 4 бр.;
- Майонеза – 3 с.л;
- Кашкавал – 100гр;
- Грах – 2 с.л;
- Канела – 1 ч.л;
- Варени моркови – 1 бр.;
- Захар, сол, лимонена киселина, билки.
Начин на приготвяне на киевска салата
- Зелето се нарязва на тънки ленти, посолява се и се натрива леко.
- Обелете пресните ябълки, нарежете на четвъртинки, отстранете сърцевината и нарежете на ивици.
- Накълцайте граха. Кашкавалът се настъргва.
- Комбинирайте зелето с ябълките, подправете с канела, захар, лимонена киселина и майонеза, разбъркайте и поставете в купа за салата.
- Салатата се поръсва с накълцан грах, настърган кашкавал и се украсява със сварени, фигурално нарязани моркови, магданоз и листа от маруля.
Рецепта 2: Салата Киев
Съставки:
- 4 готвени пилешки гърди, нарязани на кубчета;
- 4 средно големи картофа, сварени и нарязани на кубчета;
- 4 яйца, сварени и нарязани на кубчета;
- 2 моркова, сварени и нарязани на кубчета;
- 1 голяма глава лук, финно нарязана;
- 1/2 чаша кисело мляко или заквасена сметана;
- 1/2 чаша майонеза;
- Сол на вкус;
- Пресен черен пипер на вкус;
- Правилен микс от зеленина (магданоз, копър, пресен лук), финно нарязан.
Начин на приготвяне на Салата Киев
- Подгответе всички съставки, като сварите картофите, морковите и яйцата и ги нарежете на кубчета.
- В голяма купа смесете нарязаните пилешки гърди, картофи, моркови, яйца и нарязания лук.
- Добавете киселото мляко или заквасената сметана и майонезата към салатата и разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
- Приправете салатата със сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите повече майонеза или кисело мляко, ако предпочитате по-кремообразна текстура.
- Покрийте салатата с фолио и я оставете в хладилника за около 1 час, за да се охлади и ароматите да се смесят.
- Преди сервиране поръсете салатата с нарязана зеленина.
Това е уникална рецептата за киевска салата от украинската кухня. Можете да я сервирате като предястие или като гарнитура към основно ястие. Тя е просто една чудесна салата за всеки повод.
Приятен апетит!