Киевска салата – 2 вида (украинска кухня)

Киевска салата (салата Киев). Украинската кухня е известна със своите богати и вкусни ястия, които са пълни със сезонни продукти и автентични вкусове. Едно от най-популярните и обичани ястия от украинската гастрономия е киевската салата.

Киевската салата е популярна не само в Украйна, но и в много други страни, където се наслаждават на разнообразието от вкусове и текстури, които тази салата предлага. Тя е идеална за специални поводи, семейни обеди или просто за да се насладите на изискана и вкусна закуска.

Съчетавайки свежи съставки с характерните аромати на украинската кухня, киевската салата предлага комбинация от кремообразна текстура, сочния вкус на пилешкото месо и ароматните подправки. Салатата може да се приготви по различни начини, като всеки готвач може да добави своята лична нотка към рецептата.

Рецепта 1: Киевска салата

Следвайки простата рецепта за киевска салата и използвайки качествени съставки, ще можете да създадете вкусно и автентично украинско ястие, което ще впечатли вашите гости и ще ви донесе удоволствие от кулинарното творчество. Нека вкусът и ароматът на украинската кухня оживеят у вас с тази киевска салата.

Необходими продукти за салатата:

  • Зеле – 1 малка глава;
  • Ябълки – 4 бр.;
  • Майонеза – 3 с.л;
  • Кашкавал – 100гр;
  • Грах – 2 с.л;
  • Канела – 1 ч.л;
  • Варени моркови – 1 бр.;
  • Захар, сол, лимонена киселина, билки.

Начин на приготвяне на киевска салата

  1. Зелето се нарязва на тънки ленти, посолява се и се натрива леко.
  2. Обелете пресните ябълки, нарежете на четвъртинки, отстранете сърцевината и нарежете на ивици.
  3. Накълцайте граха. Кашкавалът се настъргва.
  4. Комбинирайте зелето с ябълките, подправете с канела, захар, лимонена киселина и майонеза, разбъркайте и поставете в купа за салата.
  5. Салатата се поръсва с накълцан грах, настърган кашкавал и се украсява със сварени, фигурално нарязани моркови, магданоз и листа от маруля.

Рецепта 2: Салата Киев

Съставки:

  • 4 готвени пилешки гърди, нарязани на кубчета;
  • 4 средно големи картофа, сварени и нарязани на кубчета;
  • 4 яйца, сварени и нарязани на кубчета;
  • 2 моркова, сварени и нарязани на кубчета;
  • 1 голяма глава лук, финно нарязана;
  • 1/2 чаша кисело мляко или заквасена сметана;
  • 1/2 чаша майонеза;
  • Сол на вкус;
  • Пресен черен пипер на вкус;
  • Правилен микс от зеленина (магданоз, копър, пресен лук), финно нарязан.

Начин на приготвяне на Салата Киев

Начин на приготвяне на Салата Киев

  1. Подгответе всички съставки, като сварите картофите, морковите и яйцата и ги нарежете на кубчета.
  2. В голяма купа смесете нарязаните пилешки гърди, картофи, моркови, яйца и нарязания лук.
  3. Добавете киселото мляко или заквасената сметана и майонезата към салатата и разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
  4. Приправете салатата със сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите повече майонеза или кисело мляко, ако предпочитате по-кремообразна текстура.
  5. Покрийте салатата с фолио и я оставете в хладилника за около 1 час, за да се охлади и ароматите да се смесят.
  6. Преди сервиране поръсете салатата с нарязана зеленина.

Това е уникална рецептата за киевска салата от украинската кухня. Можете да я сервирате като предястие или като гарнитура към основно ястие. Тя е просто една чудесна салата за всеки повод.

Приятен апетит!

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име