Класическо кимчи по оригинална рецептс

Класическо Кимчи е нещо повече от мариновани зеленчуци в корейската кухня. Това е традиционно корейско ястие, заредено със запомнящ се вкус стотици различни разновидности (над 200). Tази уникална корейска туршия се в превърнала в неотделима част от корейската култура и хранене.

Класическо Кимчи

Kimchi (김치) представлява вид осолени и ферментирали зеленчуци, които се сервират като гарнитура (банчан), с варен ориз в малки купички. Кимчи се прави най-често от китайско зеле, корейски репички и други зеленчуци, а за овкусяване се използва богат набор от подправки, включително корейско чили на прах), чесън , джинджифил , пресен лук, осолени морски дарове (Jeotgal / 젓갈) и други.

Днес ще ви предложим само един от многото варианти за приготвяне на Кимчи, както и към някои интересни факти за тази вкусна корейска храна.

Необходими продукти за класическо кимчи

Необходими продукти за Кимчи

Общия зеленчук, който използваме за кимчи е предвиден да бъде 2 кг и пропорциите на съставките са предвидени за това количество. Така че, вие преценете, как ще го разпределите.

  • китайско зеле;
  • моркови;
  • бяло зеле;
  • ряпа (бяла);
  • корнишони;
  • чушки;
  • целина;
  • звезден анасон (6-7 бр);
  • джинджифил (40 гр.);
  • захар (2 с.л.);
  • 250 гр. сол;
  • 50 мл. саке (оризова ракия);
  • бял пипер;
  • няколко люти сушени чушки.

Как се прави Кимчи по оригинална рецепта

Как се прави Кимчи - корейска туршия

Обелваме и режем всички зеленчуци на едро, след което ги смесваме добре и ги пълним в буркани. Общото количество на зеленчуците е 2кг.

Следва да  направите марината, която приготвяте по следния начин. Наливате 2л и половина вода и я кипвате, след което прибавяте към горещата вода, анасона, сол, захар, лютите чушлета, джинджифила (нарязан на парчета), пипера и оризовата ракия. Когато всичко това си поеме, още докато е горещо, заливате бурканите и затваряте плътно.

След няколко дни, туршията ще е готова и може да овкусите по избор за по-персонален краен вид с растителна мазнина или други съставки.

Успех и да Ви е сладко мезето!

Както се вижда, кимчи е едно вълнуващо екзотично ястие присъщо за традиционна корейска кухня, а ако изключим месния компонент от него, се получава една обикновена туршия с корейски привкус.

Процесът на приготвяне на Кимчи е варира за различните рецепти, а резултатът е страхотно ястие, което се радва на популярност по целия свят. Сега, когато разбрахме малко повече за Кимчи и какво точно представлява, нека се насладим на тази корейска храна и разнообразим нашето меню.

10 факта за Кимчи

  1. Kimchi е традиционна корейска туршия, приготвяна от ферментирали зеленчуци, най-често китайско зеле, бяла ряпа и подправки.
  2. Този деликатес се консумира в Корея през цялата година и присъства практически на всеки корейски обяд или вечеря.
  3. Корейската туршия може да бъде поднесена като самостоятелно ястие или да се използва като съставка в разнообразни ястия, като кимчи супа и кимчи панкейк.
  4. При приготвянето му се използва богатство от подправки, включително чесън, джинджифил и червен пипер.
  5. В Корея има над 200 разновидности на тази туршия, като най-популярната в Kimchi от бяла ряпа.
  6. Kimchi има високо съдържание на витамин С и пробиотици, които са полезни за здравето на червата.
  7. Традиционно, приготвянето на Кимчи е било част от семейните церемонии и обичаи в Корея.
  8. Процесът на ферментация на корейската туршия позволява да се съхранява продължително време, което прави тази гарнитура изключително удобен продукт за консумация през цялата година
  9. Кимчи се препоръчва да се консумира след кратко ферментационно време за максимален вкус.
  10. Тази корейска храна става толкова популярна по света, че дори е включена менюто на астронавтите на Международната космическа станция.

Други рецепти за туршия

Ако не ви допадат пикантните туршии, то вижте нашето предложение за царска туршия по българска рецепта.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано