Класическо Кимчи е нещо повече от мариновани зеленчуци в корейската кухня. Това е традиционно корейско ястие, заредено със запомнящ се вкус стотици различни разновидности (над 200). Tази уникална корейска туршия се в превърнала в неотделима част от корейската култура и хранене.
Класическо Кимчи
Kimchi (김치) представлява вид осолени и ферментирали зеленчуци, които се сервират като гарнитура (банчан), с варен ориз в малки купички. Кимчи се прави най-често от китайско зеле, корейски репички и други зеленчуци, а за овкусяване се използва богат набор от подправки, включително корейско чили на прах), чесън , джинджифил , пресен лук, осолени морски дарове (Jeotgal / 젓갈) и други.
Днес ще ви предложим само един от многото варианти за приготвяне на Кимчи, както и към някои интересни факти за тази вкусна корейска храна.
Необходими продукти за класическо кимчи
Общия зеленчук, който използваме за кимчи е предвиден да бъде 2 кг и пропорциите на съставките са предвидени за това количество. Така че, вие преценете, как ще го разпределите.
- китайско зеле;
- моркови;
- бяло зеле;
- ряпа (бяла);
- корнишони;
- чушки;
- целина;
- звезден анасон (6-7 бр);
- джинджифил (40 гр.);
- захар (2 с.л.);
- 250 гр. сол;
- 50 мл. саке (оризова ракия);
- бял пипер;
- няколко люти сушени чушки.
Как се прави Кимчи по оригинална рецепта
Обелваме и режем всички зеленчуци на едро, след което ги смесваме добре и ги пълним в буркани. Общото количество на зеленчуците е 2кг.
Следва да направите марината, която приготвяте по следния начин. Наливате 2л и половина вода и я кипвате, след което прибавяте към горещата вода, анасона, сол, захар, лютите чушлета, джинджифила (нарязан на парчета), пипера и оризовата ракия. Когато всичко това си поеме, още докато е горещо, заливате бурканите и затваряте плътно.
След няколко дни, туршията ще е готова и може да овкусите по избор за по-персонален краен вид с растителна мазнина или други съставки.
Успех и да Ви е сладко мезето!
Както се вижда, кимчи е едно вълнуващо екзотично ястие присъщо за традиционна корейска кухня, а ако изключим месния компонент от него, се получава една обикновена туршия с корейски привкус.
Процесът на приготвяне на Кимчи е варира за различните рецепти, а резултатът е страхотно ястие, което се радва на популярност по целия свят. Сега, когато разбрахме малко повече за Кимчи и какво точно представлява, нека се насладим на тази корейска храна и разнообразим нашето меню.
10 факта за Кимчи
- Kimchi е традиционна корейска туршия, приготвяна от ферментирали зеленчуци, най-често китайско зеле, бяла ряпа и подправки.
- Този деликатес се консумира в Корея през цялата година и присъства практически на всеки корейски обяд или вечеря.
- Корейската туршия може да бъде поднесена като самостоятелно ястие или да се използва като съставка в разнообразни ястия, като кимчи супа и кимчи панкейк.
- При приготвянето му се използва богатство от подправки, включително чесън, джинджифил и червен пипер.
- В Корея има над 200 разновидности на тази туршия, като най-популярната в Kimchi от бяла ряпа.
- Kimchi има високо съдържание на витамин С и пробиотици, които са полезни за здравето на червата.
- Традиционно, приготвянето на Кимчи е било част от семейните церемонии и обичаи в Корея.
- Процесът на ферментация на корейската туршия позволява да се съхранява продължително време, което прави тази гарнитура изключително удобен продукт за консумация през цялата година
- Кимчи се препоръчва да се консумира след кратко ферментационно време за максимален вкус.
- Тази корейска храна става толкова популярна по света, че дори е включена менюто на астронавтите на Международната космическа станция.
Други рецепти за туршия
Ако не ви допадат пикантните туршии, то вижте нашето предложение за царска туршия по българска рецепта.