Туршията от моркови е неразделна част от нашата традиция, която съчетава вкуса на пресни зеленчуци с уникалния аромат и ползите от ферментацията. Един от най-популярните видове туршии след царската туршия и туршия от зелени домати е кисела туршия от моркови, която често се прави по-рано тъй като има и ранни пресни моркови, докато зелето и карфиола например стават по-късно в ранна есен.
Ако ви са се прияли кисело моркови, но не ви се чака и не желаете да си купувате готови, което е напълно разбираемо, винаги може да си приготвите ферментирала туршия от моркова, на която лятно време ще са й нужни 10-тина дни, за да стане.
Туршия от моркови
Най-подходящи сортове за приготвяне на туршията са Нантски и едър каротел, а ако попаднете на Амстердамски сорт, също става, той е по-ранен и също ще се получи добра зимнина от него. Разбира се ще стане от почти всеки сорт.
Необходимите продукти
- здрави и прави моркови;
- копър;
- листа от целина;
- люто чушле (по желание сорт бяла шипка).
За саламурата:
- 5 литра вода;
- 230 гр сол.
Начин на приготвяне
Подбират се моркови с тънка сърцевина, гладка повърхност и ясно изразен оранжево-червен цвят. Накисват се във вода и след размекване на полепналата по тях пръст се измиват много добре, без да се наранява ципата им. Изрязва се след това зелената част откъм челото и мустаците, ако има такива.
От подправките при приготвянето на туршия от моркови се използват копър, листа и корени от целина, а по желание и дребни средно-люти чушки сорт бяла шипка. На 10 кг моркови се слагат около 100 – 150 г подправки и 50 гр чушки бяла шипка.
При нареждането на морковите в съда подправките се поставят на дъното и най-отгоре, а чушлетата между морковите. Морковите се заливат с преварена и прецедена саламура приготвена от 5 л вода и 230 г сол.
Ферментацията продължава 20-25 дни ако правите туршията на есен, но ако я приготвите лятото, до десетина дни максимум 14 трябва да е готова, след което обезателно се слага на хладно място.
По време на съхранението може да се долива със саламура, приготвена в съотношение 1 л вода и 20 гр сол.
Маринована туршия от кисели моркови – 2-ри вариант
- пресни моркови;
- копър;
- синапено семе;
- чесън (по желание);
За марината
- 1 литър вода;
- 30 г сол;
- 1/2 супена лъжица захар;
- 40 мл ябълков оцет;
Как се прави туршия от моркови
Измийте и премахнете дупето и мустаците на морковите, след което ги наредете в подходящи буркани.
Между морковите сложете копър и синапено семе и по желание скилидки чесън.
От посочените съставки по-горе, пригответе марината, която се кипва се оставя да се охлади, след което заливате морковите.
Запечатвате и стерилизирате за 10 минути, за да се запази за по-дълго време.
Успех!
Виж още: