Без никакви консерванти, истинска рецепта за кисели краставички без оцет, както са я правили нашите баби преди много време!
Използва се метода на студена марината. Маринованите краставици стават хрупкави, кисели и имат уникален аромат. Можете да използвате вана, кофа, буркан или дори малък бидон, но трябва да опитате, стават много вкусни.
Макар оцетът да е обичайна съставка в класическата рецепта за кисели краставички, той не е единственият начин за консервиране и овкусяване. Много домакинства, особено в Източна Европа и Русия, използват естествени методи за ферментация без оцет, които освен че запазват вкусовите качества, подпомагат здравето на червата чрез пробиотици. Така са ги приготвяли и нашите баби в миналото.
Рецепта за кисели краставички без оцет
Ето как да приготвим краставици без оцет, като се ползват само сол и естествени продукти, което ще позволи на ферментацията да създаде желания вкус и хрупкавост.
Необходими продукти
- краставицчки (средни по размер)
- чесън;
- прясна люта чушка
- копър
- листа от хрян
- черешови листа
- листа от касис
- сол
- вода
Начин на приготвяне
Ето стъпка по стъпка как да ги приготвите: Първо измийте краставички и ги накиснете в студена вода за 2-3 часа, а през това време обелете чесъна.
Поставете пресените билки с листата от хрян, касис, череш и копър, нарязан чесън и люта чушка на дъното на подготвения съд (3л буркан например) и напълнете краставици, като отрежете краищата и ги редите вертикално.
Слагате отново слой билки, чесън и черен пипер. След това поставяме краставиците хоризонтално. И последният слой са останалите билки, чесън и черен пипер. Общото количество подправки не трябва да е повече от 5% от количеството на краставиците.
Пригответе саламура по следния начин:
На 10 литра студена сурова вода слагате 700 гр сол за краставички с размери 7-10 см и 800 гр по-големи. когато се приготвя туршия с по-твърди зеленчуци се изисква малко повече сол.
Разбъркайте добре, докато солта се разтвори. Залейте краставиците със саламура. Притиснете отгоре и ги оставете за 3 дни на стайна температура, за да образуват млечна киселина.
След това отстранете пяната, сако има такава, саламурата вече трябва да е станала мътна. Затворете я с пластмасова капачка, и преместете на студено място.
След около 35 дни може да се насладите на здравословни и вкусни кисели краставички без оцет по натуралния метод на приготвяне.
Да ви е сладко-кисело!
Ползи от ферментиралите краставички
Ферментиралите краставици без оцет са не само вкусни, но и полезни за здравето. Процесът на ферментация създава пробиотици, които подпомагат доброто храносмилане и имунната система. Този метод също така не добавя излишни киселини като оцета, което го прави по-лек за стомаха.
Виж още: