НачалоРецептиТуршия / зимнинаКисели краставички без оцет:...

Кисели краставички без оцет: традиционен и здравословен метод за приготвяне

Без никакви консерванти, истинска рецепта за кисели краставички без оцет, както са я правили нашите баби преди много време!

Използва се метода на студена марината. Маринованите краставици стават хрупкави, кисели и имат уникален аромат. Можете да използвате вана, кофа, буркан или дори малък бидон, но трябва да опитате, стават много вкусни.

Макар оцетът да е обичайна съставка в класическата рецепта за кисели краставички, той не е единственият начин за консервиране и овкусяване. Много домакинства, особено в Източна Европа и Русия, използват естествени методи за ферментация без оцет, които освен че запазват вкусовите качества, подпомагат здравето на червата чрез пробиотици. Така са ги приготвяли и нашите баби в миналото.

Рецепта за кисели краставички без оцет

Ето как да приготвим краставици без оцет, като се ползват само сол и естествени продукти, което ще позволи на ферментацията да създаде желания вкус и хрупкавост.

Необходими продукти

  • краставицчки (средни по размер)
  • чесън;
  • прясна люта чушка
  • копър
  • листа от хрян
  • черешови листа
  • листа от касис
  • сол
  • вода

Начин на приготвяне

Ето стъпка по стъпка как да ги приготвите: Първо измийте краставички и ги накиснете в студена вода за 2-3 часа, а през това време обелете чесъна.

Поставете пресените билки с листата от хрян, касис, череш и копър, нарязан чесън и люта чушка на дъното на подготвения съд (3л буркан например) и напълнете краставици, като отрежете краищата и ги редите вертикално.

Слагате отново слой билки, чесън и черен пипер. След това поставяме краставиците хоризонтално. И последният слой са останалите билки, чесън и черен пипер. Общото количество подправки не трябва да е повече от 5% от количеството на краставиците.

Пригответе саламура по следния начин:

На 10 литра студена сурова вода слагате  700 гр сол за краставички с размери 7-10 см и 800 гр по-големи. когато се приготвя туршия с по-твърди зеленчуци се изисква малко повече сол.

Разбъркайте добре, докато солта се разтвори. Залейте краставиците със саламура. Притиснете отгоре и ги оставете за 3 дни на стайна температура, за да образуват млечна киселина.

След това отстранете пяната, сако има такава, саламурата вече трябва да е станала мътна. Затворете я с пластмасова капачка, и преместете на студено място.

След около 35 дни може да се насладите на здравословни и вкусни кисели краставички без оцет по натуралния метод на приготвяне.

Да ви е сладко-кисело!

Ползи от ферментиралите краставички

Ферментиралите краставици без оцет са не само вкусни, но и полезни за здравето. Процесът на ферментация създава пробиотици, които подпомагат доброто храносмилане и имунната система. Този метод също така не добавя излишни киселини като оцета, което го прави по-лек за стомаха.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат